Котел. Котел отбеляза 198 години от рождението на Георги Раковски,

...
Котел. Котел отбеляза 198 години от рождението на Георги Раковски,
Коментари Харесай

Сливен: Котел отбеляза 198 години от рождението на Георги Раковски

Котел. Котел означи 198 години от рождението на Георги Раковски, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация-Сливен .
„ Георги Раковски се е родил в будния и нравствен Котел преди близо два века. Подчертавам този факт, с цел да си създадем равносметка какъв брой доста неща е съумял да реализира, освен това във времена, доста разнообразни от днешните. Знаел е няколко непознати езика, направил е първите етнографски и фолклорни проучвания и е сложил началото на българската етнографска просвета. Бил е европейски съвременен даже в облеклото си, само че е осмивал сляпото подражателство на нетипичната за българските обичаи мода, с цел да не заплашва поминъка на локалните абаджии и овчари. Властта го е хвърлила в пандиза напълно млад, само че не го е прекършила. Пребивавал е в няколко страни, само че все в името на църковната и националната идея. Бил е бунтовник, бунтовник, издател, журналист, откривател, мъдрец. Романтик в идеалите си за българския народ “, съобщи регионалният шеф Чавдар Божурски на тържествената гала в Котел по случай 198-годишнината от рождението на Георги Раковски. Областният шеф напомни, че историците назовават основателя на Първата българска легия Учител. Под негово въздействие настава смяна във възгледите на Априлов – бащата на първото класно учебно заведение в Габрово. Опитът на Раковски разсънва във Васил Левски това, което по-късно ще го трансформира в Апостола на свободата. „ Днес ние честваме освен рождението на националния воин. Днес честваме силата на човешкия дух и достолепие. И аз благодаря на вас, жителите на Котел, и на общината, че пазите паметта за Раковски и за огромните уроци, които ни е завещал с късия си живот той, Учителя на народа “, съобщи Божурски.
Годишнината на Георги Раковски бе маркирана на 14 април, на площад „ Възраждане “ в Котел, с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника му. Слово към съгражданите си произнесе кметът на общината Коста Каранашев. След това в Пантеона на Раковски бе направена мултимедийна презентация „ Аз, като българин, си изпълних народная служба “. Въпреки дъждовното време, събитието събра родолюбиви жители, просветни деятели, историци, възпитаници. Присъстваха още ръководителят на общинския съвет Христина Чолакова, представители на кметския екип, регионалният ръководител на НФСБ Доброслав Иванов. Организатори на честването бяха общината и историческия музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР