Кости от пениса на миеща мечка, глави на лешояди, късметлийски

...
Кости от пениса на миеща мечка, глави на лешояди, късметлийски
Коментари Харесай

Защо очакваме заешката лапа да ни носи късмет

Кости от пениса на миеща мечка, глави на лешояди, късметлийски стотинки… Има голям и еклектичен общ брой от амулети, талисмани и заклинания, чиято цел е да носят шанс на притежателите им. Такива неща се употребяват откогато свят светува и има хора върху него – за античните египтяни изображенията на бръмбара скарабей помагали да се предпазят от злото, римляните разчитали на крилатите фалоси, отидете в Турция и ще откриете „ назар, назар бонджук или синьо око “, което ви гледа от витрини, входни порти, табла, гривни, каквото се сетите, доста от вас като християни несъмнено носят кръстчета… Комарджиите и спортистите пък са известни с това, че може да имат вяра на какви ли не суеверия с съвсем всеки предмет или акт.

Но за какво крайник на заек? Защо не крайник на жаба или далак на таралеж?…

В Европа традицията за носене на крайник на заек евентуално произтича от антични тотемни вярвания, че хората произлизат от животни, а избрани племена произлизат от избрани типове. Съответно несъмнено племе се покланяло на избран животно предшественик и носело елементи от това животно като предпазен талисман.

Известно е, че келтите някъде до 600 година прочие н. е. са свързвали зайците с шанс (целият заек, а освен кракът му). Според келтския фолклор фактът, че зайците са живели в дупки надълбоко подземен, значи, че те са в директна връзка с боговете и духовете на подземния свят.

Оттук не е ясно дали това е асъдействало за модерното разбиране на краката на заек, което се появява при започване на ХХ век в Америка. Тези келтски вярвания се развиват и популяризират в някои други европейски култури. Например, през 16 век има текст от Реджиналд Скот, в който се загатва, че добър метод да се облекчи болката от артрит е да се носи крайник на заек.

 Rabbitsfoot

Възможно е по-късно към суеверието да са примесени аспекти на афроамериканския фолклор и магия. Или пък в действителност може просто да е произлязла напряко от обичаи в африканската национална магия, които не са свързани с европейските обичаи за заека. Но нямаме солидни документирани доказателства, по които да можем да определим точния генезис. Но пък и в двата случая нормално се счита, че африканската национална магия играе роля в актуалната традиция и евентуално е най-директният предшественик на суеверието.

В худу (да не се бърка с вуду), което беше американски микс от африкански национални вярвания и избрани европейски обичаи, кракът на заека е доста постоянно срещан предмет, който се употребява за разнообразни неща. Вероятно поради това, към края на XIX и началото на ХХ век, лапата на заека стартират да се свързват измежду популацията по-изключително с шанс. Не всяка лапа би станала обаче. В образец за контраинтуитивна магия (по-скоро обратноинтуитивна), това, което фолклористът Бил Елис назовава „ противоположни детайли “, колкото по-нещастни са събитията към произхода на лапата, толкоз по-добре тя пази от несгоди. Левият заден крайник беше желан, тъй като лявата страна се смята за „ злата “ страна. (Думата ни „ sinister “ произлиза от латинското „ sinistra “, което значи „ ляво “. В един миг от историята също се има вяра, че да си левичар е резултат от дейностите на дявола и че левичарите са предразположени към неприятно държание.)

Елис цитира ранна реклама, която довежда тези противоположни детайли до неуместни равнища, потвърждавайки, че притежателят е продавал

Друга характерност на заека, която евентуално го е направила толкоз необятно публикуван като знак на шанса, са неговите добре познати и богати разплодни привички. Всъщност има сведения за краката на зайци, които се носят за подкрепяне на плодовитостта, преди те да са били свързани толкоз мощно съответно с шанса.

И преди да самодоволно да си помислите, че кракът на заека е просто още един образец за суеверни нелепости, които са били единствената вяра на нашите глупави и научно немощни предшественици, не забравяйте, че даже през днешния ден доста здания прескачат 13-ия етаж (или 4-ти в някои източноазиатски култури), доста самолетни компании нямат 13 ред на самолета си и, в случай че им е допустимо, изненадващо количество хора заобикалят да организират значими срещи, събития или пътувания на петък 13. Хората сме по-суеверни, в сравнение с бихме желали да си признаем даже през днешния ден, и това, да чукнем на дърво, надали ще се промени скоро скоро…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР