Костенурките са сред най-старите съществуващи и днес влечуги, които са

...
Костенурките са сред най-старите съществуващи и днес влечуги, които са
Коментари Харесай

Как се раждат костенурките?

Костенурките са измежду най-старите съществуващи и през днешния ден влечуги, които са покрай общия им предшественик. Те са толкоз антични, че помнят ерата на динозаврите. Разпространени са по цялото земно кълбо, като единствено Антарктика прави изключение.

Има сухоземни представители, както и морски типове. Много епохи тези мудни, само че извънредно устойчиви представители на фауната, са се развъждали, запазвайки типа, макар превратностите на времето. Затова въпросът Как се раждат костенурките? заслужава да бъде прегледан по-обстойно.

Размножаване на костенурките в естествена среда

 Раждане на костенурките?

Когато са в естествена среда, в интервала на размножаване мъжката костенурка обикаля женската, а след това я следва, до момента в който тя спре на едно място. Тогава се прави оплождането. При водните костенурки оплождането се прави във водата през месеците септември и октомври.

Женската костенурка се приготвя преди да снесе яйца, от които ще се излюпят новите костенурки. Тя изкопава дупка със задните си крайници, това е гнездото, където ще снесе яйцата. След снасянето на яйцата тя ги заравя, заравнява терена и се отдръпва.

Яйцата на това влечуго няма потребност са се мътят.

Природата се е погрижила те да бъдат добре предпазени, а слънчевата светлина обезпечава топлота, нужна за развиването. В черупката има вътрешна ципа, която пази зародиша и му обезпечава витално пространство, което е изпълнено с течност.

Освен тази защитна ципа, зародишът има и друга обезпечена ризница. Под самата черупка се намира още една защитна ципа - хорион. Има и трета преградна стена - алантоис, като последните две защитни ципи се сливат по-късно в една. Зародишът се храни от запасите в по този начин наречения жълтъчен сак. След 45 до 90 дни развиването на яйцето приключва.

Когато костенурката вътре е изцяло завършена, тя пробива черупката със специфичен инструментариум, квалифициран от природата, това е зародишевият зъб и излиза на открито. Дали новоизлюпената костенурка ще бъде мъжка или женска, зависи от средата, в която се развива яйцето, най-много от температурата.

Размножаване на костенурките в терариум

 Яйца на костенурки

Тези забавни представители на клас влечуги могат да се развъждат сполучливо и в затворена среда, т.е. в терариум. За тази цел нужните условия би трябвало да се приготвят от стопанина на костенурките.

Оплождането в терариум се прави по същия метод, както и в природата.

За яйцата обаче би трябвало да се обезпечат подобаващи условия. Тъй като терариумът не е изложен на слънцето, би трябвало да се обезпечи изкуствена топлота, с цел да се излюпят сполучливо дребните костенурки.

Яйцата би трябвало да се изровят и слагат в саксия с торф, а тя да се покрие със стъкло, с цел да се резервира нужната мокрота.

Температурата в помещението би трябвало да е над 20 градуса, а торфът непрекъснато да е мокър. След излюпването дребните се местят още веднъж в терариума. Той също би трябвало да е топъл и да бъде подложен на място, където слънцето ще го огрява през целия ден.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР