Костадин Коджабашев, българският посланик в Киев, е бил поканен тази

...
Костадин Коджабашев, българският посланик в Киев, е бил поканен тази
Коментари Харесай

Украйна привика българския посланик заради думите на Радев за Крим


Костадин Коджабашев, българският дипломат в Киев, е бил поканен тази заран в Министерството на външните работи на Украйна, с цел да му бъде предадено несъгласието на страната с изявлението на президента Румен Радев по време на снощния избирателен спор, в което той сподели във връзка статута на Крим " В момента е съветски, кой да е ".

В известие на министерството тези думи са избрани като неточни и неприемливи.

" Подчертано бе, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и внезапно опонират на формалната позиция на София в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в нейните интернационално приети граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изявлението си през вчерашния ден ", се споделя още в текста, представен от Българска телеграфна агенция.

Според министерството, дипломат Коджабашев е уверил държавното управление на Украйна в " непоколебимата позиция на България за поддръжка на териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим като неразделна част от територията на нашата страна, и напъните за деокупация на полуострова, в частност посредством присъединяване на България в Кримската платформа ".

По-рано през днешния ден имаше реакция на думите на Радев и от страна на Европейската комисия. " Няма да разясняваме изказването на президента Радев, само че можем да напомним какво е мнението на Европейски Съюз за Крим - Крим е украинска територия, която беше нелегално анексирана, в нарушаване на интернационалното право от страна на Русия ", уточни представител на Еврокомосията. Той добави, че тази позиция е доста ясна от 2014 година и от този момент е повтаряна неведнъж.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР