Коста Стоянов предлага правителството да вдигне таксите на преминаващите през

...
Коста Стоянов предлага правителството да вдигне таксите на преминаващите през
Коментари Харесай

Възраждане атакува Турция за вдигане на морските такси

Коста Стоянов предлага държавното управление да вдигне таксите на преминаващите през сухопътната ни граница турски тирове със същата стойност, за която са вдигнати таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите, а с получените средства да се подкрепя морския бранш.

Решението на Турция да вдигне таксите за прекосяване през проливите й бе атакувано от " Възраждане " като Коста Стоянов изчете декларация против едностранния акт на турския президент Реджеп Ердоган. Според него Анкара нарушава Конвенцията за черноморските проливи, която не планува страната да печели от таксите през Босфора и Дарданелите. 

" Възраждане " предлага правителството да вдигне таксите на преминаващите през сухопътната ни граница турски тирове със същата стойност, за която са вдигнати таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите, а с получените средства да се подкрепя морския бранш.

Стоянов се оплака, че в нарушаване на конвенцията и с едностранен акт от Ердоган таксите за кораби към този момент са нараснали, минимум петорно, а с още един акт на 1 юли Турция постанова спомагателен растеж от близо 9%. Всичко това става без съгласуване с България

Турция няма право на самост акт, защото конвенцията не допуска да получава облага, настоя депутатът. И уточни, че турският им транспортен министър показал, че с този акт желаят нарастване на притока на задгранична валута в икономиника. Преди това приходите били 160-170 млн годишно, след нарастването чакат близо 1 милиарда $, уточни Стоянов. И посочи, че това идва и на фона на възбраната за влизане на български кораби под флага съветската федерация.

От наложената мярка за съветските кораби, както и растежа на таксата за проливите, най-губещи са българската морска промишленост и стопанска система, настоя Стоянов.

Той означи, че е намалял общият брой кораби на българските пристанища, -с 200 по-малко са корабите посетили Варна и Бургас спрямо времето преди наказванията на Русия и повдигането на таксите.

Отворена е голяма икономическа пробойна, считат от " Възраждане ". Стоянов уточни, че страда нашето корабостроене и ремонт - противозаконната турска акция с проливите слага българските фабрики в неконкурентно състояние. За да доближат до България плавателните съдове, които се ремонтират обичайно у нас би трябвало да заплащат приблизително с по над 30 хиляди $ повече, а това облагодетелства турски и гръцки фабрики. Отвън е основан риск от загуба на работни места, минимум на 3500 заети в кораборемонта в България, както и толкоз непряко заети са застрашени, предизвести той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР