Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич

Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич ...

Сръбският и косовският президент се срещнаха в Париж с посредничеството на Макрон.Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха днес в Париж с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, съобщи косовската телевизия РТК.

На срещата Тачи е потвърдил, че Косово е готово да поднови диалога със Сърбия с цел да се постигне споразумение, което да доведе до взаимно признаване и на двете страни и до членство на Косово в ООН.

Това според Тачи ще отвори пътя за развитие на Косово и за интеграцията му в НАТО и Европейския съюз, съобщи кабинетът на косовския президент.

Сръбските медии също съобщиха, че Макрон изненадващо е поканил днес Тачи и Вучич на среща.

Президентите на Косово и Сърбия се намират в Париж, където присъстват на Парижкия форум за мир. Вучич е напуснал панел на форума, за да разговаря с френския президент.
След срещата Вучич заяви, че Макрон и Европа желаят да играят най-важната роля в решаването на косовския въпрос, но днес проблемът не е разгледан "в дълбочина", съобщи информационният портал Б92.

По думите на Вучич, Макрон е искал да се информира каква е ситуацията.

По-рано Макрон многократно е изказвал намерение Франция да се включи директно в диалога между Белград и Прищина, който от една година е блокиран заради въведените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки.

Източник: banker.bg