Косовският министър-председател Албин Курти подчерта значението на НАТО и Съвета

...
Косовският министър-председател Албин Курти подчерта значението на НАТО и Съвета
Коментари Харесай

Курти: НАТО и Съвета на Европа са крайъгълни камъни на демократичния мир в Европа

Косовският министър-председател Албин Курти акцентира смисъла на НАТО и Съвета на Европа като крайъгълни камъни на демократичния мир в Европа по време на посещаване в Берлин, заяви РТК.

В речта си по време на събитие, проведено от Германската социалдемократическа партия в постройката на немския Бундестаг във връзка 75-годишнината на Съвета на Европа, Курти посочи трансформиращата роля на тези институции в европейската история от основаването им през 1949 година

Описвайки НАТО и Съвета на Европа като жизненоважни стълбове на демократичния мир на континента, Курти акцентира смисъла на тези институции за обезпечаване на поддръжка на жителите, стремящи се към избавление и самостоятелност.

„ 75 години след основаването на Съвета на Европа, 25 години откогато НАТО, дружно с Германия, влезе във война, с цел да отбрани и избави жителите на Косово от ужасите на всеобщите кланета, убийства, изнасилвания и всеобща депортация. 2024-та е годината, в която последната народна власт в Европа, която към момента не е член на Съвета на Европа, би трябвало да се причисли към него “, съобщи Курти.

Премиерът се базира на пътя на Косово към демокрацията и напъните му да се причисли към Съвета на Европа. Той посочи основната роля на НАТО, изключително в съдействие с Германия, за отбраната на Косово от жестокости като всеобщи кланета, убийства, изнасилвания и депортиране.

Той също по този начин акцентира уговорката на Косово да отстоява демократичните полезности, върховенството на закона, отбраната на правата на индивида и благосъстоянието на малцинствените общности. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа утвърди присъединението на Косово на 16 април, проправяйки пътя за окончателното утвърждение от Комитета на министрите на 16 май. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР