Косовските власти затвориха главния граничен пункт със Сърбия при Мердаре,

...
Косовските власти затвориха главния граничен пункт със Сърбия при Мердаре,
Коментари Харесай

Косово затвори най-големия граничен пункт със Сърбия

Косовските управляващи затвориха основния граничен пункт със Сърбия при Мердаре, откакто протестиращи сложиха обсада от сръбска страна на фона на ескалиращото напрежение сред етническите сърби и управляващите в Прищина. Мердаре, което се намира на източната граница на Косово, беше блокирано от камион и трактори.

Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са болшинство, пораства от ноември, когато стотици етнически сръбски служители на реда, съдии и прокурори напуснаха работа в символ на митинг против решението на Прищина да забрани издадените от Белград регистрационни номера в Косово.

Политиката беше анулирана от Прищина, само че всеобщите напускания сътвориха вакуум в сигурността в Косово.

На 28 декември косовските управляващи се пробваха да разсеят напрежението, като оповестиха освобождението на някогашния служител на реда и етническия сърбин Деян Пантич, чийто арест на 10 декември накара стотици възмутени етнически сърби да слагат блокади по пътищата в Северно Косово и сковава придвижването през два гранични пункта.

Пантич, който беше задържан по съмнение, че е взел участие в нахлуване против чиновници на Централната изборна комисия, трябваше да бъде пуснат под домакински арест.

Граничният пункт Мердаре е най-важният в Косово за товарния авто превоз и затварянето му основава спомагателни компликации за работещите в чужбина косовари, които се връщат вкъщи за празниците.

На 26 декември още два гранични пункта бяха блокирани от етнически сърби от страна на Косово на фона на повишаване на известията за пукотевица, последната от които беше осъществена късно на 25 декември.

Само три входни точки сред двете страни остават отворени.

На 27 декември косовският вътрешен министър Джелал Свекла сподели, че Сърбия, под въздействието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Обвинението беше отхвърлено от Белград. Сръбските управляващи споделят, че просто желаят да защитят своето малцинство в Косово.

На 28 декември Кремъл също отхвърли обвиняванията на Косово, само че съобщи, че поддържа Белград. " Сърбия е суверенна страна и е безусловно неправилно да се търси разрушителното въздействие на Русия тук ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско болшинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 година Тя разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград в никакъв случай не я призна и предизвиква 120 000 етнически сърби в Косово да се опълчват на властта на централното косовско държавно управление.

Русия, обичаен съдружник на Сърбия, поддържа Белград в напъните му да блокира участието на Косово в интернационалните организации, което се поддържа от Съединени американски щати и множеството страни от Европейския съюз.

По-рано тази седмица Сърбия сложи войските си в най-висока бойна подготвеност, а президентът Александър Вучич инспектира войските покрай границата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР