Косово трябва да бъде готово за война, заяви косовският вицепремиер

...
Косово трябва да бъде готово за война, заяви косовският вицепремиер
Коментари Харесай

Косово да се готви за война, заяви вицепремиерът

Косово би трябвало да бъде готово за война, съобщи косовският вицепремиер Бесник Бислими, съобщи Косовското радио и телевизия, като се базира на изявление на Бислими за украинското издание „ Европейская истина “, представено от Българска телеграфна агенция.

Според него постоянно може да бъде осъществена хибридна офанзива от страна на Сърбия против Косово.

По думите на Бислими „ стандартна война “ е невъзможна, защото Косово е предпазено от мироопазващите сили на НАТО (КейФОР).

„ Трябва да бъдем подготвени за война. Да, стандартна война е невъзможна в този момент, защото сме предпазени от мироопазващите сили на КейФОР. Въпреки това, както сподели образецът Банска, постоянно може да стартира хибридна офанзива (от страна на Сърбия) против нас и ние би трябвало да сме готови това да се случи още веднъж когато и да е “, съобщи Бислими за украинското издание.

На 24 септември 2023 година в северното косовско село Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели. Косово назова случая „ терористично нахлуване “.

Отговорността за нападението в Банска пое Милан Радойчич – някогашен заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “, която се употребява с поддръжката на формален Белград. Прищина упрекна Белград, че стои зад офанзивата, а Белград отхвърли всякакво присъединяване в нея. Радойчич беше задържан в Сърбия и ден по-късно освободен, а след това Интерпол издаде интернационална заповед за ареста му.

По думите на Бислими в град Ниш в Южна Сърбия, който не е надалеч от границата с Косово, „ съществува така наречен Руски филантропичен център, който публично се грижи за пожарната сигурност, само че никой не е виждал резултат от работата му “.

Бислими съобщи, че Западът се съгласява с доказателствата, че нападението в Северно Косово е било хибридно и че корените му са във висшето управление на Сърбия, отбелязва Косовското радио и телевизия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР