Косово е изправено пред огромно разполагане на сръбска войска, полиция

...
Косово е изправено пред огромно разполагане на сръбска войска, полиция
Коментари Харесай

Разполагането на сръбски военни по границата с Косово е заплаха за целите Западни Балкани

Косово е изправено пред „ голямо разполагане на сръбска армия, полиция и жандармерия в южната част на Сърбия, главно по граничната линия, сподели косовският министър на защитата Еюп Мачедонци пред основания в Прищина самостоятелен новинарски портал „ Геопост “.

Мачедонци добави, че с изключение на военни Сърбия е разположила по границата с Косово и въоръжение, закупено от Китай и Русия, като акцентира, че това съставлява опасност освен за Косово, а за всички страни от Западните Балкани.

Министърът добави, че поради „ неотдавнашните дейности, подхванати от въоръжени паравоенни групи, ръководени от структурите за сигурност на Сърбия (нападението в Банска, Северно Косово, на 24 септември 2023 година, за което Косово упреква Сърбия – бел. ред.), подобен риск е доста висок “.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава. Двете страни водят разговор за нормализиране на връзките си с посредничеството на Европейски Съюз.

Косово е прието за самостоятелна страна от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия, Китай, Украйна и пет страни членки на Европейски Съюз – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Косовският министър на защитата приказва и за съветското въздействие на Балканите, като разяснява, че информацията е оръжието, което Русия употребява, с цел да сложи една страна на колене, написа още „ Геопост “. По думите на Мачедонци този метод придобива мащаб, като има за основа разследващите структури на Сърбия, подкрепяни и от структурите на съветското разузнаване.

Мачедонци сподели, че Сърбия употребява хибридни офанзиви против Република Косово, като уточни, че един от детайлите за тях е информацията или пропагандата, „ която Сърбия употребява през годините с цел да заплаши и подкопае стабилността в нашата страна (Косово), само че и с цел да въздейства и държи под надзор косовските сръбски жители, една част от които (…) се въздействат от тази агитация по отношение на интеграцията си в структурите и обществото на Република Косово “.

В изявлението си за „ Геопост “ косовският министър на защитата приказва и за потенциала на Косовските сили за сигурност, които съгласно него се укрепват и са във втората фаза на прехода към въоръжени сили в съгласуваност със Съединените американски щати, като тази фаза ще продължи до 2025 г. 

Дотогава, по думите на Мачедонци, се планува Косовските сили за сигурност да имат три пехотни полка, които са подготвени да извършват отговорностите си да пазят територията на страната и да бъдат част от взаимни задачи с сътрудниците и съдружниците на Косово.

Министърът на защитата на Косово сподели, че потенциалът на Косовските сили за сигурност се построява в кооперация с сътрудниците на страната и всички направени покупки са в сходство със стандартите на НАТО.

„ Цялото съоръжение на Косовските сили за сигурност е съоръжение, което е закупено от страните от НАТО, според стандартите на НАТО и е планувано в разказа на оборудването на Косовските сили за сигурност “, добави Мачедонци.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР