Космосът не е среда, която е много приветлива за нас,

...
Космосът не е среда, която е много приветлива за нас,
Коментари Харесай

Дългите космически полети могат да причинят еректилна дисфункция

Космосът не е среда, която е доста приветлива за нас, земляните. Микрогравитацията не се отразява добре на нашите кости, мускули и съществуването и разпределението на кръвта, а нарасналата радиация се преглежда като непрекъсната заплаха. Като прибавим към проблемите със сърцето и тези със зрението, може да се окаже, че има и още нещо, което може да засегне някои от астронавтите, които отиват в космоса: еректилна дисфункция.

Изследванията на половото здраве на астронавтите в действителност са много лимитирани и това, което се знае, е по-скоро анекдотично и се основава на информация популяризирана от уста на уста. Но половото здраве е значима част от общото здраве на всеки човек, макар общото безпокойствие на галактическите организации да прегледат и него.

Long-Duration Spaceflight Might Lead To Erectile Dysfunction
— IFLScience (@IFLScience)
Изследователи от държавния университет на Флорида симулираха резултатите от микрогравитацията върху група от 43 мъжки плъха. Това се случило като повдигнали задните им крайници под ъгъл от 30 градуса в продължение на четири седмици. Контролна група със същия брой плъхове била държана на земята. Повдигането на задните крака не е съвършена симулация на микрогравитация, само че дава значима информация.

След това плъховете в двете групи били разграничени на три подгрупи и изложени на космически галактически лъчи (GCR) в GCR симулатора в Лабораторията за галактическа радиация на НАСА. GCR са протони и йони, движещи се с висока скорост. Плъховете от едната подгрупа били изложени на високи равнища, от втората на ниски равнища и от третата на никаква радиация.

Година по-късно екипът следил признаци на еректилна дисфункция при плъховете. Измерили повече оксидативен стрес и свиване на кръвоносните съдове (ендотелна дисфункция) в тъканите към пениса при животните, които били изложени на радиация, спрямо тези, които били при ниски дози и не били. Микрогравитацията също покачва тези два рискови фактора, само че в по-малка степен.

Deep space astronauts may be prone to erectile dysfunction, study finds
— Guardian Science (@guardianscience)
Въпреки рестриктивните мерки на проучването, значимо е това да се изследва и при хората. Дългосрочният резултат сигурно е притеснителен, само че екипът има вяра, че това може да бъде облекчено посредством банкет на антиоксиданти, макар че към момента не са извършени съответните проби.

„ Това изследване демонстрира, че половото здраве на астронавтите би трябвало да се следи от близко след завръщането им на Земята “, сподели създателят доктор Джъстин Д. Ла Фавор.

„ Докато негативните въздействия на галактическата галактическа радиация са дълготрайни, функционалните усъвършенствания, провокирани от острото ориентиране към пътищата на редокс и азотен оксид в тъканите, допускат, че еректилната дисфункция може да бъде лечима. “

Проучването е оповестено в.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР