Космическият телескоп Джеймс Уеб засне Уран, както и неговите пръстени,

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб засне Уран, както и неговите пръстени,
Коментари Харесай

НАСА показа пръстените на Уран в невиждана досега светлина

Космическият телескоп Джеймс Уеб снима Уран, както и неговите пръстени, луни, стихии и други атмосферни характерности, в това число сезонната полярна шапка. Изображението добавя двуцветната версия, получена от астрономите по-рано.

Детайлната фотография демонстрира пръстени към планетата, в това число неуловимия Zeta Ring. Освен това покрай центъра се вижда шапката на северния полярен облак, която наподобява на бяла капка.

В изображението се виждат 14 от 27-те луни на Уран. Сред орбитиращите тела могат да се видят Оберон, Титания, Умбриел, Жулиета, Пердита, Розалинд, Пук, Белинда, Дездемона, Кресида, Ариел, Миранда, Бианка и Порция.

Учените също съумяват да следят няколко ярки стихии. Техният брой и какъв брой постоянно и къде се появяват в атмосферата на Уран може да се дължат на композиция от сезонни и метеорологични резултати. Жизнеността на това изображение се дължи значително на четирите филтъра на NIRCam: F140M (син), F210M (циан), F300M (жълт) и F460M (оранжев).

Тъй като Уран се върти под ъгъл от към 98 градуса, той има най-екстремните сезони в Слънчевата система. В продължение на съвсем една четвърт от всяка година на Уран, което е 21 земни години, Слънцето грее единствено над единия полюс, потапяйки другата половина на планетата в черна зима.

Можете да изтеглите изображението в цялостната му резолюция, като използвате  връзката .
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР