Космическият кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля

...
Космическият кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля
Коментари Харесай

НАСА публикува нови зашеметяващи кадри от Марс, включително странни кръгове

Космическият транспортен съд на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля към Червената планета, е снимал красиви изображения от алената планета, в това число един чудноват кадър на пясъчни дюни, написа в неотдавнашен отчет на НАСА. Цветната камера е уловила доста зашеметяващи естествени феномени, в това число такива с форма на полумесец.

„ Пясъчните дюни с всевъзможни форми и размери са постоянно срещани на Марс. В този образец дюните са съвсем идеално кръгли, което е извънредно “, споделя планетарният академик Алфред Макюън.

Марс е съвършен за основаване на пясъчни дюни заради ветровитата и прашна среда.

 НАСА разгласява нови зашеметяващи фрагменти от Марс, в това число странни кръгове Източник: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

„ Все още са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това демонстрира, че пясъкът нормално се движи на юг, само че ветровете могат да бъдат променливи “, прибавя Макюън.

 НАСА разгласява нови зашеметяващи фрагменти от Марс, в това число странни кръгове Студен като лед: Камерата HiRISE снима това изображение на ръба на кратер в средата на зимата. Южният скат на кратера, който получава по-малко слънчева светлина, е образувал петна, ярка слана, виждана в синьо на това усъвършенствано цветно изображение. ИЧточник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) снима дюните в края на ноември предходната година благодарение на камерата HiRISE, която се ръководи от Университета на Аризона. Въпреки че може да наподобява, че пейзажът на Марс е извънземен, истината е, че тези фотоси демонстрират връзка сред нашите две планети, отбелязва ученият. Красиви дюни също могат да бъдат открити на Земята, което демонстрира сходни ветрове и сезонни промени.

 НАСА разгласява нови зашеметяващи фрагменти от Марс, в това число странни кръгове Заскрежени дюни в дълбините на зимата: Камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА снима тези изображения на пясъчни дюни, покрити със слана тъкмо след зимното слънцестоене. Сланата тук е примес от въглероден диоксид (сух) лед и воден лед и ще изчезне след няколко месеца, когато пристигна пролетта. Източник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона.

Всяка планета има своя неповторима хубост, която би трябвало да бъде предпазена.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА е орбитален галактически транспортен съд, който изследва геоложкото минало и сегашния климат на Марс.

От 2006 година корабът учи атмосферата и топографията на Червената планета от орбита благодарение на датчици с висока разграничителна дарба. Също по този начин служи и като значима релейна станция за няколко марсиански задачи.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР