Космическият боклук в орбита около Земята е нарастващ проблем -

...
Космическият боклук в орбита около Земята е нарастващ проблем -
Коментари Харесай

САЩ за пръв път наложи глоба за космически отпадъци

Космическият отпадък в орбита към Земята е възходящ проблем - остарели елементи от ракети, спътници и други части обикалят планетата ни с висока скорост и са все по-сериозна опасност за работещите сателите, галактическите станции и прохождащия галактически туризъм.

Затова не е изненадата, че американската Федерална комисия по връзки (FCC) наложи санкция от 150 000 $ на Dish Network. Сателитната компания не е съумяла да реалокира собствен остарял спътник задоволително надалеч. Изстрелян през 2002 година, той беше в геостационарна орбита на към 35 000 км от Земята. Компанията трябваше да го реалокира на 300 км по-далеч, само че горивото не е достигнало за повече от 122 км.

Dish Network са признали своята неточност и ще платят санкцията без обжалване.

И въпреки да не е изненада, решението е историческо - това е първата санкция за галактически отпадък. И сигнал към други компании, че епохата, в която просто зарязваш неработещият хардуер в орбита, отминава. 

" С разрастването на сателитните интервенции и ускоряването на галактическата стопанска система, би трябвало да сме сигурни, че операторите съблюдават уговорките си “, съобщи шефът на бюрото за осъществяване на FCC Лойън Ейгъл в изказване.

Това значи, че операторите на спътници би трябвало да вършат по-добри проекти още при изстрелването им - и евентуално ще оскъпи ненапълно процеса. Налице остава обаче казусът по разчистването на към този момент основаните боклуци - някои от тях от сполучливи и несполучливи задачи на галактическите народи, други дело на сателитни компании, доста от които към този момент не съществуват.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР