Някои стари езици за програмиране отново са популярни сред програмистите,

...
Някои стари езици за програмиране отново са популярни сред програмистите,
Коментари Харесай

Внезапен ръст в интереса към стари езици за програмиране


Някои остарели езици за програмиране още веднъж са известни измежду програмистите, въпреки и наложително (снимка: CC0 Public Domain)

Наблюдава се неочакван, избухлив растеж в известността на античните езици за програмиране като Fortran и COBOL. В същото време PHP, на който са написани голям брой уеб страници, губи позиции.

Отдавна остарели езици за програмиране внезапно откриха втори живот. Един от тях даже влезе в топ 10 на най-популярните езици, издигайки се от 19-то на 10-то място. Докато по-модерните езици, в това число PHP – в противен случай, губят известност. Това се вижда от класацията на Tiobe, която е формирана въз основа на известността на езиците измежду програмистите. По-специално, рейтингът взема поради броя на поръчките за избран език в известните търсачки и интензивността на разискването му в профилирани запаси.

Неочаквано събуждане

Оказва се, че програмисти от цялостен ​​свят всеобщо минават към доста остарели езици за програмиране. Техни любимци са Fortran и COBOL, които се появиха в средата на 20 век и по-късно бяха сполучливо сменени от по-модерните C, C++ и изцяло новия Rust.
още по темата
Така да вземем за пример, съгласно рейтинга на Tiobe за май 2024 година, езикът Fortran е класиран на 10-то място, макар че единствено преди година беше на 19-о място. Като цяло това е най-хубавият му резултат за последните 23 години (рейтингът Tiobe се сформира от 2001 г.).

Друг „ дъртак ”, който ненадейно се възроди, е COBOL – за една година той съумя да се издигне от 26-то на 20-то място. Това обаче не е връх за този античен език за програмиране, защото през август 2001 година той беше на осмо място в класацията.

В същото време Fortran чества 67-ата си годишнина през 2024 година – основан е през 1957 година COBOL е единствено две години по-млад от него – първата му версия е показана през 1959 година

Класиката е безконечна. Или не?

Популярността на Fortran и COBOL надали е обвързвана с обстоятелството, че тези езици по някаква причина и ненадейно за цялата програмистка общественост се оказаха доста по-добри от Python, Rust, Java и фамилията на езиците C. Много евентуално е програмистите да се интересуват наложително от тях.

Софтуерът, написан на COBOL и Fortran, към момента се употребява в доста промишлености, макар, че и двата езика са механически мъртви и не са подобрявани отдавна. Например, подобен програмен продукт може да се откри в региона на инженерните калкулации, а стратегии на COBOL към момента работят в американски държавни организации.

Може би единствената причина, заради която сходни стратегии към момента се употребяват, е високата цена за прекосяване към нов програмен продукт, която постоянно е съпроводена от вложения в хардуерна инфраструктура и образование на личния състав. Освен това актуализацията може да спре работата на избран отдел за известно време, което не постоянно е задоволително.

Рейтинг на езиците за програмиране съгласно тяхната известност – май 2024 година
(източник: Tiobe)

Трудна разлъка с предишното

Fortran си проправи път в топ 10 на класацията на Tiobe без спомагателна помощ, което не е казусът с COBOL. Последният беше интензивно разпространяван от IBM през 2020 година – в разгара на пандемията от ковид се оказа, че американската работа по заетостта е напълно подвластна от програмен продукт, написан на COBOL, и има остра потребност от експерти, които го владеят.

Инициативата на IBM не беше сполучлива и тогава тя реши да отърве света от софтуера COBOL, като през лятото на 2023 година пусна инструмента Watsonx Code Assistant, който автоматизирано конвертира COBOL код в Java код.

Светът обаче не бърза да се откаже от COBOL. В края на 2023 година софтуерът, основан на негова база, ръководи трилиони долари всеки ден, т.е. той се употребява интензивно в банковата промишленост.

През март 2024 година се появи още един инструмент за подмяна на COBOL – GnuCOBOL. Това е безвъзмезден компилатор, както го назовават ​​разработчиците, само че в действителност главната му цел е да преведе стратегия, написана на COBOL, в C показване за по-нататъшно компилиране благодарение на C компилатор.

Отстъплението на PHP

Докато античните Fortran и COBOL бързо печелят известност, различен, доста по-модерен език за програмиране, в противен случай, губи позиции. Става въпрос за PHP, който е в основата на милиони уеб страници и носи солидни доходи на програмистите.

PHP се появи през 1997 година Проблемите му с интереса на програмистите към него започнаха в края на 2022 година и за година и половина обстановката не се е подобрила. През май 2023 година PHP беше на осмо място, а година по-късно падна на 16.

Това е съвсем най-лошият му резултат в цялата история на рейтинга на Tiobe – най-лошият за PHP беше април 2024 година Този месец той падна до 17-то място.

В същото време първото десетилетие на 21 век беше доста сполучливо за PHP. Първо през 2024 година той беше приет от специалистите на Tiobe за език на годината, а по-късно през март 2010 година влезе в топ 3, заемайки трето място. И до през днешния ден това е най-хубавият му резултат.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР