Космическият апарат Касини днес ще се разпадне в атмосферата на

...
Космическият апарат Касини днес ще се разпадне в атмосферата на
Коментари Харесай

Най-големите открития на космическия апарат Касини

Космическият уред " Касини " през днешния ден ще се разпадне в атмосферата на Сатурн, откакто направи впечатляващи открития за великански стихии, метанови езера, скрити океани, заяви уеб сайтът Върв.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Големият колкото учебен рейс уред изследва системата на Сатурн от 13 години. Той е в космоса от 20 години - изстрелян беше през 1997 година Някои от откритията му са толкоз значими, че експертите упорстват за друга задача до Сатурн.

През 2005 година " Касини " прелетя за първи път край луната Енцелад. Магнитометърът на апарата откри необичайно разстройване към южния полюс - магнитното поле беше накриво по метод, като че ли от Енцелад изригват газове.



След две спомагателни прелитания и фотоси на южния полюс, научният екип откри, че от луната изригват струи водна пара. Това изобретение накара НАСА да преработи проекта за задачата и да добави още прелитания край Енцелад. Те разкриха, че струите идват от солен океан под кората. В този океан може да има нужните за живот съставки.

След това " Касини " откри водород в струите, излизащи от Енцелад. Това значи, че на дъното на океана може да има хидротермални отвори като на Земята. Именно там може да има живи организми. Така НАСА премисли разбирането си за евентуалните обитаеми светове и към този момент не търси живот единствено в " златната зона " към звездите, където температурите са удобни. Енцелад сподели, че и дребните ледени обекти надалеч от звездата могат да имат течен океан под кората.

Една от главните цели на " Касини " беше да изследва луната Титан. Там беше изпратена европейската сонда " Хюйгенс " на 14 януари 2005 година През 2,5-часовото си втурване тя направи подробни измервания на атмосферата и фотоси на повърхността. След това " Касини " изследва в допълнение луната, картографира повърхността, дружно с езерата от течен етан и метан. Това отреди особено място на Титан в Слънчевата система, тъй като е единственото небесно тяло с изключение на Земята с течни басейни на повърхността.



Много експерти позволяват, че евентуалният живот на Титан може да разчита на метана по същия метод, по който на Земята му е нужна вода. Титан има и климатичен цикъл. Там се образуват облаци от метан, от които вали дъжд. Много от химикалите в атмосферата са като на земната. Специалистите мислят, че атмосферата на Титан е като праисторическата на Земята, а маранята оприличават на смога в мегаполисите, само че по-силен.

" Касини " събра и информация за пръстените на Сатурн и загадъчния великански шестоъгълник на северния му полюс. Оказа се, че в центъра му е голям вихър, с око към 50 пъти по-широко, в сравнение с земните. Защо формата е шестоъгълна, обаче остана неразбираемо, както и какво поддържа струята.

С годините " Касини " разкри размера и състава на частиците в пръстените, както и техния генезис. Оказа се, че ледените частици от струите на Енцелад построяват по-голямата част от съвсем транспарантния външен пръстен Е. Стана ясно също, че пръстените не са равномерни и има зони, където частиците се струпват. Това основава неравности, които изпъкват с височина като на Скалистите планини.



Сатурн има повече от 60 луни. Шест от тях бяха открити от " Касини ". Космическият уред видя и дребни спътници, които се движат измежду пръстените. Той направи и необикновено подробни фотоси на тези спътници, да вземем за пример на гъбестата луна Хиперион, на Пан и Атлас, които наподобяват на летящи чинии, на наподобяващия картоф Прометей.

Макар и животът на " Касини " да завършва, тази седмица той направи последни фотоси на Титан, Енцелад и пръстените. Измерванията ще спрат чак три часа преди да бъде получен последният сигнал, през които " Касини " ще предава събраната информация. Сигналът от " Касини " доближава до Земята за 83 минути.


 "Касини " завърши задачата си по проучването на Сатурн
Космическата сонда "Касини ", която изследва планетата Сатурн, ще завърши своята задача в идващите няколко часа. Двигателите на апарата няма да могат...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР