Космически телескоп е открил неизвестни досега пашкули“ или облаци от

...
Космически телескоп е открил неизвестни досега пашкули“ или облаци от
Коментари Харесай

Мистериозни облаци прекрояват разбирането за ранната Вселена

Космически телескоп е разкрил незнайни до момента „ пашкули “ или облаци от въглероден газ, разпространяващи се до 30 000 светлинни години към млади галактики, една находка, която може да промени разбирането за това по какъв начин се образуват галактиките.

Изследователите считат, че облаците са зародили след детонации на свръхнови.

Досега нито едно теоретично изследване не е планувало съществуването на такива големи въглеродни „ пашкули “ от облаци към растящи галактики.

Това е първото удостоверение, че въглеродните атоми, създадени навътре в звезди в ранната Вселена, са се популяризирали отвън галактиките.

Изследователите забелязали мистериозните облаци, употребявайки галактическия телескоп Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), с цел да следят галактики в ранната Вселена.

„ Разгледахме деликатно научния списък на ALMA и събрахме всички данни, които съдържат радиосигнали от въглеродни йони в галактики от ранната Вселена, единствено един милиард години след Големия гърмеж “, споделя Сейджи Фуджимото, водещият създател на научния труд, който е астроном от университета в Копенхаген.

„ Комбинирайки всички данни, постигнахме невиждана сензитивност. За да се получи набор от данни с едно и също качество с едно наблюдаване, ще отнеме 20 пъти повече от типичните ALMA наблюдения, което е съвсем невероятно да се реализира. „

Тежки детайли като въглерод и О2 не са съществували във Вселената по времето на Големия гърмеж. Те са се образували по-късно посредством нуклеарен синтез в звезди, само че към момента не е ясно по какъв начин тези детайли се популяризират в цялата Вселена.

Така откривателите стигат до извода, че „ пашкулите “ са били взривени в космоса от детонации на свръхнови.

„ Експлозиите на Супернова в последния стадий на звездния живот прогонват тежките детайли, формирани в звездите “, споделя проф. Роб Айвисън, шеф по науката в Европейската южна обсерватория.
„ Енергични струи и радиация от свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките също могат да оказват помощ за превозването на въглерод отвън галактиките и в последна сметка до цялата Вселена. Свидетели сме на този продължаващ развой на дифузия, който действително е най-ранното замърсяване на околната среда във Вселената. “

Изследователският екип отбелязва, че понастоящем теоретичните модели не са в положение да обяснят толкоз огромни въглеродни облаци към млади галактики, което евентуално демонстрира, че някакъв нов физически развой би трябвало да бъде включен в космологичните симулации.

„ Младите галактики наподобява изхвърлят количество газ богат на въглерод, надалеч надвишаващо упованията ни “, споделя Андреа Ферара, професор в Scuola Normale Superiore в Пиза, Италия.

Екипът към този момент употребява ALMA и други телескопи по света, с цел да изследва по-нататък последствията от откритието за галактическите отливи и ореолите, богати на въглерод към галактиките.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР