Космически предизвикателства, войни, политически сътресения - кои са събитията, които

...
Космически предизвикателства, войни, политически сътресения - кои са събитията, които
Коментари Харесай

1969 г.: Събитията, които завинаги промениха света

Космически провокации, войни, политически разтърсвания - кои са събитията, които вълнуваха света преди тъкмо 50 години и по какъв начин отзвукът от далечната 1969-а се отразява на нашето съвремие?

16 януари 69-а - Космическата конкуренция сред Съветския съюз и Съединените щати доближава своята кулминационна точка. Малко преди НАСА да даде ход на задачата " Джемини ", от съветския космодрум " Байконур " излетява корабът " Союз 4 ", а дни по-късно се скачва с кораба " Союз 5 ". Това е първото по рода си съединяване в открития Космос.

Нийл Армстронг, Кацането на Луната: Това е една дребна крачка за индивида и голяма за човечеството.

На 20 юли Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. Минути по-късно по прашната повърхнина се разхожда и Бъз Олдрин. Той забива и американския байрак. Именно фрагментите с флага и до през днешния ден карат мнозина да се съмняват в достоверността на стъпването на Луната.

Преди половин век светът е очевидец на още един софтуерен успех - взаимните старания на английски и френски инженери раждат първия и към този момент единствен свръхзвуков аероплан в света - " Конкорд ". Машината, която прекосява дистанцията сред Ню Йорк и Лондон за малко над 3 часа. Серия от авиоинциденти, мощният звук на моторите и големия разход на гориво доведоха до окончателния завършек на ерата " Конкорд ", който за финален път хвърча през 2003-а.

В Близкия изток настава времето на Муамар Кадафи. Управлява Либия в продължение на 42 години - до гибелта си през 2011-а, когато е свален в границите на " арабската пролет ". 8 години след края на ерата " Кадафи ", в Либия не престават борбите за власт сред няколко кандидати.

Това е годината, в която английският принц Чарлз получава купата принц на Уелс и публично е посочен за престолонаследник. 50 години по-късно, първородният наследник на кралица Елизабет II е 70-годишен и продължава да чака деня, в който ще наследи трона.

В Съединените щати поставя клетва 37-ият президент - Ричард Никсън. Остава в историята с аферата " Уотъргейт " и като индивида, поставил завършек на американското присъединяване във войната във Виетнам. А тя става причина за раждането на пацифистките и хипи придвижвания в Съединените щати. С тях се появява и Уудсток.

" Три дни мир и музика " - 30 реализатори, измежду които Джими Хендрикс и Джанис Джоплин и 400 хиляди гости. Фестивалът " Ууддсток " е първото по рода си сходно музикално събитие навън, а половин век по-късно се чака на същото място - в предградията на Ню Йорк, да се направи опит да бъде още един.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР