Космическата обсерватория/телескоп Джеймс Уеб“ (James Webb Spaceborne Observatory – JWST)

...
Космическата обсерватория/телескоп Джеймс Уеб“ (James Webb Spaceborne Observatory – JWST)
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб изпрати интересни снимки на Уран

Космическата обсерватория/телескоп „ Джеймс Уеб “ (James Webb Spaceborne Observatory – JWST) направи удивителна фотография на Уран, която демонстрира в елементи системата от пръстени на ледения колос, най-ярките му спътници и динамичната му атмосфера.

На новите фотоси на Уран ясно се виждат 11 от 13-те известни пръстена на планетата, като някои от тях са толкоз ярки, че леко се сливат. Това, което в действителност порази астрономите, е фактът, че камерата NIRCam на Джеймс Уеб, работеща в близкия инфрачервен диапазон, има задоволителна сензитивност, с цел да улови двата пръстена, които са най-близо до планетата.

Телескопът Джеймс Уеб съумя да улови шест от 27-те известни луни на Уран. Това са най-ярките от луните; останалите са прекомерно слаби, с цел да бъдат видени при относително късата 12-минутна експозиция.

Да напомним, че телескопът JWST е ситуиран на доста комфортно за наблюдаване място – във втората точка на Лагранж L2 където гравитационните сили на Слънцето и Земята се уравновесяват. Това е галактическа област при която и Земята, и Слънцето постоянно остават в една и съща област на небето. Това значи, че наблюдаването на определените обекти не  се постанова да бъде прекъсвано на всеки 45 минути, както е при Хъбъл. JWST постоянно остава с тил към Слънцето, а това значи че всичкото останало галактическо пространство е налично за наблюдаване. А годишното придвижване към Слънцето дава опция за наблюдение на случайна точка на Вселената.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР