Корупцията ерозира доверието в държавата. Специално за България обаче корупцията

...
Корупцията ерозира доверието в държавата. Специално за България обаче корупцията
Коментари Харесай

Държавният глава: Корупцията се превръща в основно препятствие пред пълноценната европейска интеграция на България

Корупцията ерозира доверието в страната. Специално за България обаче корупцията има и друго характерно отрицателно въздействие. Тя от ден на ден се трансформира в главно затруднение за реализация на стратегически за страната цели – развиването на конкурентноспособна стопанска система и пълноценна европейска интеграция. Това съобщи президентът Румен Радев, който откри през днешния ден интернационална конференция на тематика „ Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията “. Форумът се организира под патронажа на българския държавен глава и има за цел да показа практиките на разнообразни европейски страни в битката с корупцията, както и антикорупционните модели в Европа.

 

В изявлението си президентът Радев акцентира нуждата от всеобхватни ограничения за противопоставяне на корупцията в България и прикани за законодателни начинания, фокусирани върху разкриването, пресичането и следствието на корупционните схеми в действително време и за наказателно гонене на виновните лица.

 

„ За корупция в България се приказва доста, само че съгласно мен се прави прекомерно малко, а в последно време дори и още по-малко се приказва “, съобщи Румен Радев. Държавният глава дефинира противодействието на корупцията като изключително настоящ въпрос, защото вниманието на обществото е концентрирано отвън рамките на България, съвсем напълно в полето на външната политика, Западните Балкани, Европейското председателство и Русия. „ Всички знаем, че за корупцията няма почивно време, оставена без публично внимание и без систематични способи за влияние, тя се разраства като раково образувание “, акцентира президентът.

 

По думите на президента корупцията нанася големи вреди на обществото, овладява съществени лостове на държавно ръководство в законодателната, изпълнителната и правосъдната власт и ги подчинява на частни ползи. „ Тя краде от благосъстоянието на нацията, лимитира съществени права и свободи на жителите, генерира беднотия и престъпност “, съобщи още Румен Радев.

 

Президентът дефинира като обикновено желанието на бизнеса да се ориентира към развиване на конкурентоспособна стопанска система. Но когато напъните на фирмите се насочват, вместо в развиването на нововъведения и конкурентоспособност, към търсене на подобаващ човек в държавната администрация, който против избрани финансови тласъци може да реши спечелването на публичната поръчка, то е убийствено за стопанската система.

 

Според Румен Радев европейската интеграция на страната ни не е допустима без забележителна смяна в отношението и безкомпромисни резултати в битката с корупцията. „ Каквито и жонглирания и представяния да вършим на всевъзможни макроикономически финансови индикатори, критерият за нашето пълноценно консолидиране и място в ядрото на интегрирана Европа ще бъдат резултатите, които реализираме в битката с корупцията “, уточни президентът.

 

По думите на президента, в случай че желаеме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, би трябвало да  “надскочим нашата ограда ” и да определим методите за развиване и използване на антикорупционни ограничения, да забележим какво става оттатък тази ограда, да черпим опит от положителните европейски практики и да вдигнем взор надалеч над частичните рекомендации на мониторинговите отчети. „ Убеден съм, че европейска интеграция за нас значи европейски модели и стандарти в битката с корупцията, а това значи сливане на напъните на всички институции, ангажирането на цялото общество за справяне с тези съществени за страната ни проблеми “, акцентира президентът и изрази вяра днешната конференция да сложи началото на провеждането на бъдещи диспути и действителни дейности за справяне с този проблем.

 

Участие в събитието взеха одобрени специалисти от разнообразни европейски страни, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията - ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Пламен Георгиев, ръководителят на Държавна агенция  „ Електронно ръководство “ Атанас Темелков, заместник-омбудсманът доцент Диана Ковачева доктор по интернационално право и интернационалните връзки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР