Корпоративна Америка се намира в разгара на сезона на отчетите.

...
Корпоративна Америка се намира в разгара на сезона на отчетите.
Коментари Харесай

Microsoft предупреди за забавяне на облачния бизнес

Корпоративна Америка се намира в разгара на сезона на докладите. Във вторник, след затварянето на борсовата търговия, Microsoft разгласи финансовите си резултати за последните три месеца. Приходите за интервала са се покачили с над 10% и са надминали 50 милиарда $. Чистата облага е повишена с 14% на годишна база, до към 17.5 милиарда $. Акциите на компанията обаче поевтиняха с над 5% след оповестението на данните. Какви може да са аргументите?

Нарастващи разноски Проблем за вложителите се оказаха занижените прогнози за постъпленията в бъдеще на софтуерната компания. Ръководството понижи финансовите си упования заради увеличаващия се брой чиновници и възходящите сметки за сила. " Процентът на брутния маржин от облака на Microsoft понижа с почти един пункт заради смяната на микса от продажби към Azure (към по-дългосрочни договори) и по-ниския марж на Azure, главно заради по-високите разноски за сила ", изясни пред вложителите след доклада Ейми Хууд, финансов шеф на технолочния колос.

Около 250 млн. $ на тримесечие ще би трябвало да заделя софтуерната компания, с цел да покрива енергийните си разноски, само че се обрисува и други проблем. Високият брой на чиновници, които се усилват с над 20% спрямо 2021 година до над 220 хиляди души, може да се окаже в тежест, изключително, в случай че се наложи компанията да усилва заплатите заради високата инфлация. " Нашият растеж в увеличенето на личния състав от Q1 до Q2 (настоящото тримесечие) ще бъде най-малък ", споделя Хууд пред вложителите. " Добавихме доста личен състав през последните 12 месеца. И желаеме да сме сигурни, че използваме този брой чиновници по допустимо най-продуктивния метод и ще го създадем ", добавя финансовият шеф. Позитивните неща
Реклама
Въпреки забавянето на растежа, Microsoft към момента бележи впечатляващи резултати. Впечатление прави, че приходите от реклама и търсене на компанията, към този момент са към 10 милиарда $, което може да бъде мигане към Гугъл, която също разгласи финансовите си резултати през вчерашния ден и те бяха под упованията. Две са основите на възходящите приходи в този сегмент: LinkedIn и основаването на собсвтени канали за цифрова реклама, от които към този момент Netflix се възползва.

Пред вложителите изпълнителният шеф Сатя Надела разгласи, че близо 400 хиляди компании по света към този момент употребяват бизнес услугите на Microsoft. В същото време компанията бележи растеж и от частните консуматори, където, макар забавянето на продажбите на лични компютри, операционната система - Windows, бележи голям растеж в потреблението. " Като цяло има близо 20% повече месечно дейни устройства с Windows, в сравнение с преди пандемията ", съобщи Надела по време на конференцията след резултатите.

От началото на годината Microsoft загуби една четвърт от пазарната си капитализация, само че множеството анализатори към момента чакат растеж на цената. Прогнозите варират сред 400 и 195 $ за акция, като междинната прогноза е към 310 $, което е към 25% нагоре от актуалните цени. От значително значение ще бъде обаче по какъв начин инфлацията ще продължи да се отразява на разноските на компанията, защото никой не е застрахован от възходящите цени.
Свързани публикации Над 25 милиарда $ облага за американските банки през третото тримесечие 21 октомври 2022, 14:32 Акциите на Netflix скочиха след регистрирани 2.4 млн. нови консуматори 19 октомври 2022, 11:33 Китайските автокомпании се пробват да влязат още веднъж на западните пазари 18 октомври 2022, 09:05 Tesla и Berkshire Hathaway не разкриват политическите си дарения 12 октомври 2022, 11:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР