Коронавирусът в България изглежда извън контрол, а заразените продължават да

...
Коронавирусът в България изглежда извън контрол, а заразените продължават да
Коментари Харесай

Пак рекорд на заразените, вирусът удря все повече градове

Коронавирусът в България наподобява отвън надзор, а инфектираните не престават да порастват с фрапантни темпове. Вирусът към този момент се популяризира дифузно – трети следващ ден инфектираните са над 2000. Отчитаме – 2760 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 9946 направени PCR теста. Процентът на позитивните проби е 27,75% – осезаемо по-висок от вчерашните 22,88%.

София продължава да е център на епидемията у нас с 1075 нови случая и общо над 14 000 коронавирусни инфекции. В Пловдив новозаразените се задържат над 200 и към този момент са общо над 4000. Ситуацията е рискова в още няколко области – в Благоевград новите случаи са 160, във Варна са 146, в Русе има 131 вирусоносители, в Стара Загора и Шумен са по 100, а в Бургас – 87. Най-безопасно е в Добрич, Видин и Монтана, където има под 20 инфектирани.

45 461 към този момент са доказаните случаи от началото на пандемията, дейните случаи доближиха 25 105. Вирусът взе още 36 жертви (вторият максимален брой за денонощие), с което умрелите станаха 1197. 216 души са оздравели и общата им цифра е към този момент 19 159, демонстрират данните от Единния информативен портал.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Стотици хиляди българи може да се заразят с ковид до к...

Ситуацията в лечебните заведения е все по-тежка – над 2300 души са приети в болница, съвсем 100 от които през последното денонощие. Нарастват и пациентите в интензивни отделения и реанимация – 162, т.е. със 17 повече за последните 24 часа. С нови 67 се усилват болните медици, с което общият им брой наближава 2100 от началото на пандемията.

Все повече лечебни заведения са на лимита на опциите си – липсват инфекционисти, лекарите и изключително сестрите са тежко преуморени, а доста от тях се заразяват с COVID-19. Медици от огромните столични лечебни заведения всяка вечер излизат пред постройките им и приканват да се съблюдават ограниченията, с цел да запазим здравето ни и това на хората към нас.

Според микробиолози коронавирусът се приспособява все по-добре към обществото ни, става все по-заразен и съумява да инфектира даже хора с по-силен имунитет. Ако обстановката не се усъвършенства, а вирусоносителите не престават да нарастват по този начин фрапантно,, предизвести основният държавен здравен контрольор проф. Ангел Кунчев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР