Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2

...
Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2
Коментари Харесай

Световната банка с още по-мрачна прогноза за българската икономика - спад с 6.2%

Коронавирусът ще свие световния БВП (БВП) с 5,2 % през 2020 година, предвижда Световната банка. Институцията предизвести, че най-новите й оценки ще бъдат преразгледани в негативна посока, в случай че несигурността към пандемията и блокирането на бизнеса продължи по-дълго.

За българската стопанска система Световната банка предвижда спад от 6,2 % за 2020 година и възобновяване следващата година до напредък от 4,3 %. Преди два месеца тя предвиждаше спад с 3.7 на 100.

Това е "най-дълбоката " криза след Втората международна война, а броят на страните, които тази година ще се окажат в криза, я прави най-лошата рецесия за последните 150 години, отбелязва институцията. Според СБ от 70 до 100 милиона хората биха могли да изпаднат в последна беднотия.

Европейската комисия показа на 6 май упованията си за българската стопанска система и те са за 7.2% спад на действителния Брутният вътрешен продукт, 7% безработица и 18% понижение на вложенията. Общо взето, те се препокриват с тези на една от водещите банки в България - "Уникредит Булбанк ". През април нейните стопански специалисти предвидиха 7.8% спад на стопанска система през 2020 година, като забавянето през второто тримесечие по отношение на първото ще е от порядъка на 16 на 100. Съществената разлика сред двете прогнози пък е, че Еврокомисията чака възобновяване у нас да стартира още следващата година, а "УниКредит " - от 2022-ра.

Преди това Международният валутен фонд предсказа на България 4% спад на Брутният вътрешен продукт през тази година, а организация "Фич " - с 5.1 %. До 5.7% спад на Брутният вътрешен продукт при най-негативен сюжет позволяват даже икономистите от Българската академия на науките, чието финансиране зависи от властта и нейното благоволение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР