Коронавирусът ще пресуши предсрочно голяма част от оперативните програми у

...
Коронавирусът ще пресуши предсрочно голяма част от оперативните програми у
Коментари Харесай

Коронавирусът пресуши парите по оперативните програми у нас

Коронавирусът ще пресуши предварително огромна част от оперативните стратегии у нас. Пет оперативни стратегии остават без никакъв свободен запас след пренасочването на средства за ограничения, свързани с епидемията. С разбъркване сред стратегиите и вътре в тях кабинетът е съумял да обезпечи запас от малко над 870 млн. лева, като по някои стратегии преразпределението е доста съществено. Това значи, че авансово плануваните действия по тях няма да се извършат.

Това излиза наяве от отговорите на екипа на вицепремиера Томислав Дончев във връзка взетото предходната седмица решение от държавно управление за разбърквания по стратегиите, с които  да се насочи оптимален запас в поддръжка на ограниченията против вируса. Разместванията станаха вероятни с помощта на изключителни правила за допускане на еластичност по стратегиите, утвърдени от Брюксел, които разрешават елементарно преместване на пари както вътре, по този начин и сред тях.

Кабинетът се е възползвал в цялостна степен от тази еластичност, като е насочил към две оперативни стратегии - " Развитие на човешките запаси " и " Иновации и конкурентоспособност ", целия разполагаем недоговорен запас от двата фонда, по които се финансират те - Европейски обществен фонд и Европейски фонд за районно развиване. Към програмата " Развитие на човешките запаси " се пренасочват общо 133 790 504 лева от други стратегии - 105 000 000 от оперативна стратегия " Добро ръководство " и 28 790 504 от стратегия " Наука и обучение за образован напредък ".

Както " Сега " писа, оперативна стратегия " Добро ръководство " е със относително ниско равнище на осъществяване с 62% контрактувани средства и пренасочването на запас бе предстоящо. Сумата, която в този момент се пренасочва за обществени планове, съставлява близо 20% от целия европейски бюджет по програмата. Парите по НОИР се обезпечават от единствената предпочитана ос с недоговорен запас - " Образователна среда за интензивно обществено включване ".

100 274 642  лева се пренасочват към стратегия " Иновации и конкурентоспособност " от три други стратегии - 49 453 000 от стратегия " Околна среда ", 48 666 000 от стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " и 2 155 642 от парите за просвета по НОИР.

Големи разбърквания има и вътре в самите стратегии, по които ще се финансират ограничения за битка с ковид. С вътрешни разбърквания и потребление на недоговорен запас по обществената стратегия са обезпечени 226 млн. лв. за схеми за краткотрайна претовареност по задачите за поощряване на устойчивата и качествена претовареност, поощряване на общественото приобщаване и битка с бедността. 373 млн. лв. са обезпечени с разбърквания по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " за обезпечаване на оборотен капитал и ликвидност за дребни и междинни предприятия. 40,4 млн. лева към този момент бяха пренасочени в границите на оперативна стратегия " Регионално развиване " за обезпечаване на болнично и лабораторно съоръжение ; персонално защитно съоръжение и дрехи за лечебни заведения и други

Към края на май са вероятни спомагателни разбърквания, тъй като се чака да влязат в действие втора вълна административни облекчения при ръководството на стратегиите. Така по-сериозен запас за битка с вируса ще може да се насочи и от Кохезионния фонд, който сега финансира стратегиите " Околна среда " и " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

КОНКРЕТНА ПОМОЩ

Управляващите органи на оперативните стратегии, по които се трансферират пари, към този момент оповестиха съответни ограничения за финансиране на планове, свързани с вируса. Социалното министерство откри процедура за продължение на програмата за обществен патронаж с нов бюджет от 45 млн. лева По плановете общините ще могат да наемат личен състав за даване на услуги по домовете за справяне с изключителната обстановка. Наетите чиновници ще доставят хранителни артикули, медикаменти и артикули от първа нужда на нуждаещите се, които са закупени със средства на ползвателите.

Договор за 60 млн. лева по ПРЧР подписа и здравно министерство. С парите се възнамерява да се финансират добавките от 1000 лева на до 14 000 медици и обслужващ личен състав на първа линия, ще се купуват и защитни средства. Други 40,4 млн. лева бяха пренасочени по стратегия " Региони в напредък " още веднъж към здравното министерство за закупуване на респиратони, защитни дрехи и проби. Процедура за поддръжка на микро и дребни предприятия за превъзмогване на последствията от рецесията откри и стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Бюджетът ѝ е общо 173 млн. лева, като по нея микро и дребни предприятия ще получават безплатна помощ в размер от 3000 до 10 000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР