Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение

...
Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение
Коментари Харесай

Covid-19 остава върху някои повърхности с дни

Коронавирусът може да остане деен върху разнообразни повърхности в продължение на няколко дни заради образуването на миниатюрен филм, заключиха специалисти от Индийския софтуерен институт в Бомбай, а изследването им беше оповестено в списанието „ Physics of Fluids ".

Според констатациите на учените повече от 99,9% от течността от дихателните тайни се изпарява за няколко минути, само че остава миниатюрен филм, в който вирусните частици оцеляват.

Този филм се изпарява по друго време, според от материала на повърхността, върху който е попаднал - за неръждаема стомана и мед този интервал е надлежно към 24 и 16 часа. Върху пластмаса той може да остане повече от 150 часа. Както означават създателите на проучването, професорите Rajneesh Bhardwaj и Amit Agrawal, тези числа се основават на опити, употребяващи компютърни симулации, извършени в лабораторни условия, и евентуално са по-ниски в реалност заради съществуването на разнообразни променливи.

" Най-голямата изненада беше, че този миниатюрен филм изчезва за повече от няколко часа. Това демонстрира, че постепенно изпаряващият се нанометричен филм обезпечава средата, нужна за оцеляването на ковид ", сподели Bhardwaj.

Изследователите означават, че техният разбор акцентира нуждата от постоянно и изцяло разчистване на повърхностите, с цел да се предотврати разпространяването на коронавирусната зараза.

По-рано учени от Медицинския университет в Киото откриха, че коронавирусът може да остане деен върху кожата приблизително девет часа, което е към пет пъти по-дълго от сезонния грип. Върху други повърхности, като метал и пластмаса, може да остане до няколко дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР