Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

България ще излезе по-силна от кризата

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Владислав Панев е финансист и общински консултант в София. Съпредседател е на Зелено придвижване.

Медицинските служащи ще бъдат новите герои. Като музикантите, които са свирели на фона на потъващия Титаник. Като пожарникарите след рухването на кулите в Манхатън. Като служащите, запечатали саркофага на Чернобил. Актьори ще печелят Оскар, въплътили се в облика на лекари.

Сегашната рецесия е мотив да се запитаме за какво медицинските сестри емигрират, за какво има недостиг на такива фрагменти. Това в този момент ще ни се стовари върху главите. Задължително е в този момент да бъдат обилно обезщетени за саможертвата през идващите седмици и месеци.

Фризьорските салони са заслужен бизнес. Не заслужават да бъдат иронизирани. Също като

заведения за хранене, кафенета, магазини за пирони. Заслужават облекчения.

Даже застрахователите не заплащат компенсации при форсмажор. А ние имаме подобен. Премиерът е прав, че би трябвало да направляваме бюджета. Но запасите са бели пари за черни дни. Сега са черните дни.

Има доста какво да се направи, с цел да се успокоят хората. Плащането на всевъзможни налози и осигуровки, патенти и т. н. би трябвало да бъде забавено за тези, на които е неразрешено да работят. Сигурен съм, че банките могат да отсрочат месечните вноски. Някои към този момент го вършат. Сега сме в сезона на годишните заявления. Сроковете за всички тях би трябвало да се отсрочат с най-малко месец, колкото трае изключителното състояние. Отчети пред статистиката, патенти, налог общ приход, одитирани доклади, общи събрания, всичко това може да изчака.

Става въпрос за стотици хиляди хора, които в естествени времена дърпат стопанската система напред и усилват благосъстоянието на нацията. Престъпление е да бъдат държани на мрачно с часове, камо ли дни. Трябват ни спокойни хора, които знаят, че като се върнат на работа всичко ще си е на мястото, а няма да ги чакат големи сметки. И това е работа на премиера. Той би трябвало да успокои хората, не може да трансферира топката.

Борисов е задължен да даде и персонален образец за всеотдайност.

Да анулира дотацията от 60 млн лв. за разпространяване на вестници, които го хвалят. Тези пари ще трябват за по-важни неща. Същото е с ремонта на стадионите. Със дотациите за горене на италиански отпадъци. Колко неуместно звучи това в този момент, нали? Със студения запас на Доган и Ковачки.

А слънцето отново ще изгрее над родината. След месеци ще сме по-силни и ефикасни. По-научени да оцеляваме в тежки обстановки. Ще имаме нов имунитет против рецесии. Защото в този момент имаме нов тласък за развиване и досетливост. Само за дни дребният бизнес демонстрира еластичност и пригодливост. Книжарници оферират онлайн покупки на книги с отстъпка. Ресторанти вършат същото. Хиляди бизнеси се преориентираха да работят от вкъщи. Българите сме длъжни да си помогнем сами, с цел да ни помогне и Господ. Един министър председател през 1991 година сподели " За Бога братя, не купувайте ". Аз споделям " За Бога братя, купувайте български артикули ". Така помагате на съседа, на съгражданина, на сънародника да остане на работа, да си заплаща сметките и ипотеките. Да си заплаща и налозите, тъй че да има за потърпевшите и за медиците.

Колелото на стопанската система би трябвало да се върти, доколкото е допустимо.

Да не се прекъсват индустриалните вериги. Европейският съюз краткотрайно да се върне към корените си. Общност за свободно придвижване на артикули (не на хора).

И още нещо. Говоря за идна икономическа рецесия от 2 години. Вирусът е единствено спусъка на такава. Изкушението за държавни управления и централни банки да извадят в този момент всички скелети от дрешника и да обвинят вируса, е голямо. Икономиката на Европа така и така влизаше в застоялост. Негативните лихви във времена на напредък оставиха ЕЦБ без имунна отбрана. Ще бъде тежко, и то освен в седмиците и месеците за битка с вируса, а и по-късно.

Не знаем какво ни чака. Ако някой твърди противоположното, значи спекулира. Затова и не е работа да следим дали шефът на щаба е споделил едно на 29 февруари, а напълно друго през вчерашния ден. Ситуацията е динамична и не се знае какво ще бъде след часове, камо ли седмици.

България има всички шансове единствено след година да бъде по-силна. Да бъде измежду водачите. По време на война технологиите напредват бързо. Имаме интелектуалния капацитет да го създадем. Последните дни ме карат да бъде оптимист за бъдещето на страната. Защото виждам виновни, инициативни и състрадателни хора. Гладни за триумф, гладни за себедоказване, гладни за превъзмогване на трудности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (481)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР