Коронавирусът атакува все по-млади хора. Здравният министър предупреди, че третата

...
Коронавирусът атакува все по-млади хора. Здравният министър предупреди, че третата
Коментари Харесай

Третата вълна: По-мощна, с повече заразени млади хора и бременни жени

Коронавирусът нападна все по-млади хора. Здравният министър предизвести, че третата вълна няма нищо общо с втората.

Вече сме надскочили втората вълна по активност, регистрираха от Националния действен щаб на постоянния си брифинг. Третата вълна включва доста повече млади и бременни, които се постанова да бъдат приети в болница поради тежкото протичане на инфекцията.

Главният държавен здравен контрольор пък изнесе данни, съгласно които сме първи на Балканите по смъртност и четвърти в Европейския съюз с 20 смъртни случая на 100 хиляди души. Пред нас са единствено Чехия, Словакия и Унгария.

По всичко проличава, че третата вълна е по-мощна от втората, регистрираха от Националния действен щаб. Разболяват се все по-млади и бременни.

„ Почти цели семейства, фамилии са заболели, доста майки и бременни боледуват. Много младежи са в лечебните заведения “, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Михаела Велкова е млада и бременна. Очаква да роди през юни. Вирусът не подминава и нея при започване на третата вълна. Всичко стартира с температура, а няколко дни по-късно към този момент е приета в болница в " Майчин дом ".

„ Започнах и да кашлям доста неприятно, сложиха ме на О2, тъй като кашлицата беше доста гадна и надлежно ме притесняваше поради бебето. И кислородът ми оказа помощ да спра да кашлям и да мога да си поемам въздух сама “, описа Михаела Велкова.

Сега Михаела добре и чака детето си през юни и поучава всички бременни:

„ Да не се лекуваме сами, изключително когато сме бременни и е желателно незабавно да се обърне внимание на персонален доктор и по-сериозен експерт “.

Същото поучава и доктор Данаил Илиев.

„ Имунната система по време на бременността се трансформира и в тази връзка, да, до известна степен, бременните дами са по-рисков контингент за заразяване с Коронавирус. Но не би трябвало да има суматоха, тъй като това не е положение, което да заплашва бременността им и плода им “, сподели доктор Данаил Илиев, акушер-гинеколог в МБАЛ " Надежда ".

Вече сме надскочили втората вълна, регистрира военачалник Мутафчийски.

„ Тогава върхът беше 667 на 100 000, в този момент сме 679 на 100 хиляди “, сподели проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на НОЩ.

За седмица настанените в лечебни заведения са се нараснали със 17%, а на тежките случаи - с 22 на 100. Въпреки това, здравният министър увери, че системата е в подготвеност да удържи на натиска, а главната цел е да се избавят повече животи. От началото на епидемията близо 12 500 българи са изгубили борбата с ковид.

„ Това число е единственото, което като доктор ми тежи доста, тъй като тези хора няма да се върнат. За тези хора истината е най-жестока “, сподели проф. Костадин Ангелов.

До края на седмицата се чакат спомагателни към 4000 дози от медикамента Ремдесивир, а до края на март - още 6000.

Продължава наклонността всеки четвърти, който се е изследвал, да бъде позитивен.

За последното денонощие новозаразените са 4375 при направени малко над 17 хиляди теста. В болница са над 9000 души, близо 750 от които в интензивни отделения. 106 души са изгубили борбата с вируса.

Последна този предел прескочи Търговище, демонстрират изчисленията на bTV по данни от Единния информативен портал.

А областите Силистра, София и Бургас са на ръба да прескочат психологическия предел от 1000 инфектирани на 100 хиляди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР