Коридорите за превоз на зърно и селскостопански продукти през Черно

...
Коридорите за превоз на зърно и селскостопански продукти през Черно
Коментари Харесай

Споразумението за зърнените коридори в Черно море ще се подпише другата седмица

Коридорите за транспорт на зърно и селскостопански артикули през Черно море ще стартират да действат след подписването на документа за основаването им сред Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации през идната седмица, заяви турският вестник " Йени Шафак ", представен от ТАСС.

На 13 юли в Истанбул се проведоха четиристранни преговори по този въпрос, в които участваха военни делегации от Руската федерация, Турция, Украйна и представители на Организация на обединените нации. Турският министър на защитата Хулуси Акар сподели след срещата, че окончателният документ по този въпрос се възнамерява да бъде подписан идната седмица.

Според вестника подробностите по отношение на действието на създавания в Истанбул координационен център под егидата на Организация на обединените нации ще станат известни идната седмица, когато ще се срещнат още веднъж делегации на четирите страни. Според  " техническите съглашения ", реализирани на срещата в Истанбул, преходният развой за зърнените коридори ще се координира от Организация на обединените нации. Представители на трите страни ще бъдат ситуирани в пристанищата, откъдето се възнамерява износът на зърно Те ще следят и транспортния развой непосредствено от корабите, напускащи украинските пристанища, до влизането им в Истанбул.

Турският вестник твърди още, че на срещата в Истанбул са били реализирани договорености относно разминирането на украинските пристанища, като това ще бъде отговорност на Украйна и тя ще дефинира и маршрута на корабите със зърно.

Според изданието, базирайки се на дипломатически източници, не е било елементарно да се съберат съветската и украинската делегация в Истанбул. " Това в действителност е огромен триумф, както и постигането на съглашения по наредбите на документа ", отбелязва вестникът.

Нова среща на военни делегации от Русия, Турция, Украйна, както и представители на Организация на обединените нации за основаването на зърнения кулоар може да се организира на 20-21 юли, заяви източник в Анкара за ТАСС в четвъртък. По думите му страните работят по детайлите на планувания за сключване документ.

Организация на обединените нации и Турция се опитваха да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отхвърля: Министерството на външните работи на Украйна пресмята, че съветските сили са заграбили минимум 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Украйна разпали очакванията за увеличение на износа на зърно макар съветската обсада на черноморските пристанища, като разгласи, че корабите са почнали да минават през устието на река Дунав.

През последните четири дни 16 кораба минаха през устието на река Бистре, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той добави, че проектите на Киев са да се поддържа това движение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР