Корейски инвеститор проявява интерес да участва в строителството на АЕЦ

...
Корейски инвеститор проявява интерес да участва в строителството на АЕЦ
Коментари Харесай

Корейска компания проучва да стане инвеститор в АЕЦ Белене


Корейски вложител демонстрира интерес да взе участие в строителството на АЕЦ " Белене ", оповестиха източници на 3eNews. Става въпрос за Корейската хидро и нуклеарна корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Co.). Дружеството изпраща свои представители за първи път в България. През предходната седмица ръководители на корейската компания са имали срещи с представители на Министерство на енергетиката, НЕК и БЕХ като са изразили предпочитание за присъединяване в плана за втора АЕЦ.

На уеб страницата на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) написа, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското държавно управление с 18,20%, националната пенсионна работа с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите й се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

Интересното в тази ситуация е, че сдружението има сертифициран от Европейски Съюз нуклеарен реактор и умерено може да взе участие в търговете за градежа на АЕЦ " Белене ". Техният нуклеарен реактор e от вида PWR с мощ 1000 MW. Имат и реактор от вида APR 1400. Дружеството оперира на няколко нуклеарни площадки в Южна Корея като описът им можете да видите тук.

Припомняме, че преди дни във Варна шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов сподели, че има четвърти вложител, който не е от Европа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също анонсира четвърти претендент, без да му каже името.

Категорично предпочитание за присъединяване в плана за момента са оповестили от китайската CNNC и съветската " Росатом ". Възможно е френската " Фраматом " също да взе участие в плана, само че като снабдител на съоръжение.

Заместник-председателят на Енергийната комисия към Парламента Валентин Николов съобщи през предходната седмица, че планът " Белене " към този момент е напълно нов. Всъщност обаче по нов метод ще бъде направено финансирането и евентуално част от оборудването. Но планът ще продължи да се основава на сегашната технология, тъй като за нея има публикуван OBOC, лицензирана площадка и нотификация от Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР