Кореспонденция между председателя на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и

...
Кореспонденция между председателя на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и
Коментари Харесай

Доклад с проверка на Окръжна болница в София се губи?

Кореспонденция сред ръководителя на комисията по опазване на здравето Даниела Дариткова и министъра на опазването на здравето Николай Петров разкрива странна обстановка с една от най-големите лечебни заведения у нас – УМБАЛ " Св. Анна ", някогашната Окръжна болница – София, съобщи БГНЕС.
През предходната есен болничното заведение е била подложена на детайлна инспекция, само че резултат от изследването липсва. Формално инспекцията е била по самодейност на шефа на НЗОК Глинка Комитов, само че всички данни сочат, че тя е стартирана по самодейност на Министерство на здравеопазването, ръководено към оня миг от Петър Москов.
Отчетният отчет на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година разкрива, че през септември месец предходната година работна група започва план, чиято цел е да покаже действителното остойностяване на клинични пътеки в УМБАЛ " Св. Анна ". Работата по плана продължава към 3 месеца и обгръща остойностяването на към 3000 истории на болестта по разнообразни клинични пътеки. Остойностени са всички разноски, осъществени за съответни пациенти по време на тяхното лекуване – лекарства, консумативи, осъществени проучвания, оперативни процедури и други. " В същото време, в показаният доклад (бел. ред. - на НЗОК за 2016 г.) липсва каквато и да е информация по отношение на реализация на този план и какви са резултатите от него ", написа депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова до министър Николай Петров. Председателят на здравната комисия в Народното събрание се интересува и дали са били открити основни разлики сред остойностените разноски по плана и цените на клиничните пътеки, които НЗОК действително заплаща на лечебните заведения за болнична здравна помощ.
Здравният министър дава на Дариткова отговор от краткотрайния началник на НЗОК Димитър Петров, изпратен в края на юли месец, от който се схваща, че данните от инспекцията на Окръжна болница, събирана от специалисти на Здравната каса, са били предоставяни на Министерство на здравеопазването. Цитирани са имената на трима чиновници на здравното министерство, които са я получавали. Имало е и четвърти инспектиращ – чиновник на Изпълнителна организация “Медицински одит”. “В НЗОК до сегашния миг не са постъпвали систематизирани данни и резултати от осъщественото проучване”, написа преди повече от месец и.д. шефът на Здравната каса Димитър Петров.
Малко откакто застана отпред на Министерството на здравеопазването в края на 2014 година, някогашният към този момент министър на опазването на здравето Петър Москов освободи шефа на УМБАЛ " Св. Анна " Димитър Димитров. Смяната бе изненадваща, тъй като Москов бе работил в Окръжна болница – София, точно под управлението на Димитров.
В края на юли месец Народното събрание избра за нов шеф на НЗОК Камен Плочев, защото Глинка Комитов изненадващо подаде оставка, с претекст " персонални аргументи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР