Корабът Рожен на Българския морски флот продължава да е блокиран

...
Корабът Рожен на Българския морски флот продължава да е блокиран
Коментари Харесай

Турция забрани преминаването на военни кораби през Черно море

Корабът " Рожен " на Българския морски флот продължава да е блокиран в украинското пристанище Черноморск. Това съобщи изпълнителният шеф на БМФ капитан далечно корабоплаване Александър Калчев. Нашият транспортен съд е там от 22 февруари. Военни кораби под всевъзможен байрак към този момент не могат да минават през черноморските проливи. Турция употребява Конвенцията от Монтрьо и затвори Босфора и Дарданелите за военни плавателни съдове. Но даже и с тази мярка, Русия има преобладаваща роля в Черно море, съобщи за.

Войната затвори украинските пристанища. По неофициална информация в зоната от 12 благи патрулират съветски кораби, които предизвестяват, че навлизането в региона е неразрешено. В момента Москва разполага с 18 огромни военни кораба в Черно море.

В началото на февруари 6 съветски военни кораба и подводница минаха през Босфора и Дарданелите поради оповестените тогава от Москва военни учения в Черно море. Още четири бойни кораба на Русия чакат да преминат проливите в същата посока.

Ще се позовем на конвенцията от Монтрьо, с цел да ограничим морския трафик и да предотвратим спомагателна ескалация на спора. Както постоянно сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, сподели Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

От шестте черноморски страни, три са в НАТО - България, Румъния и Турция. Още от края на 90-те Грузия си сътрудничи с Алианса. За март даже беше планувано огромно взаимно обучение с грузинските военни. В момента НАТО-вски кораби в Черно море няма. Когато Русия атакува Украйна, най-близкият транспортен съд на Алианса е бил в Средиземно море.

Русия има преобладаваща роля, без значение, че НАТО-вски страни също да имат изход на Черно море. Въобще няма да повлияе на съветската военна мощност сега. От Крим се случва другата фронтова линия, сподели Мехмед Юмер, публицист.

Конвенцията от Монтрьо от 1936-та контролира плаването през Черноморските проливи. По време на война Турция може да наложи забрани за прекосяването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите. Конвенцията въпреки всичко оставя малка врата за военните кораби, които се връщат в базите си. Така че, съветските кораби могат да преминат през проливите. Преценката остава на Анкара.

Няма да вършим взаимни отстъпки със своите национални ползи, само че няма и да подценяваме задължението си да сме балансьор в района и на световно ниво. Ето за какво няма да прекъснем връзките си нито с Украйна, нито с Русия, сподели Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Турция употребява конвенцията от Монтрьо и през 2008-ма, когато Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Тогава Анкара не позволи американски боен транспортен съд да премине проливите в Черно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР