Корабът Ендюрънс“ на изследователя сър Ърнест Шакълтън, бе открит през

...
Корабът Ендюрънс“ на изследователя сър Ърнест Шакълтън, бе открит през
Коментари Харесай

Над 100-годишното търсене на легендарния “Ендюрънс” приключи успешно

Корабът „ Ендюрънс “ на откривателя сър Ърнест Шакълтън, бе открит през миналия уикенд край крайбрежията на Антарктида.

Плавателният съд потъва през 1915 година в резултат на тежките условия и ледът, който тогава е бил покрил огромна част от морето Уедел.

Кадри от останките демонстрират, че „ Ендюрънс “ се е запазил и е в необикновено положение, макар че е на 3 километра дълбочина и е прокиснал на дъното над 100 години.

Въпреки че дървените материали са компрометирани, огромна част от тях са взе още цели, а самото име на кораба се вижда ясно.

„ Без да пресилвам, това са най-хубавите остатъци от транспортен съд, които съм виждал до момента. Той е изправен, непокътнат и в брилянтно положение “, споделя морският археолог Менсън Баунд пред BBC.

Мисията да бъдат открити останките е на тръста Falklands Maritime Heritage, употребявайки южноамерикански ледоразбивач с отдалечено опериращи подводници.

Shackleton’s ‘Endurance’ Ship Found: National Geographic Teams With History Hit for Documentary

— Variety (@Variety)

„ Откритието на останките е необикновено достижение. Успешно завършихме търсенето на най-трудния за разкриване транспортен съд, борейки се с непрестанни плаващи ледове, виелици и температури, падащи до минус 18 градуса. Постигнахме това, което доста хора твърдяха, че е невероятно “, разкрива лекар Джоунс Шиърс, който е полярен археолог.

Самото транспортно средство е намерено на дълбочина от 3008 метра в морето Уедел, а претърсването е лишило 2 седмици с подводниците. Оттогава насетне се фотографира всичко към останките.

Тъй като корабът е паметник по Международния антарктически контракт, той не би трябвало да се допира по какъвто и да е метод. Никакви артефакти не са конфискувани точно заради тази причина.

Корабът е прочут с това, че Ърнест Шакълтън поема трансатлантическа експедиция, с цел да бъде първият, който е прекосил по земя Южния полюс. Той и екипажът му обаче са принудени да се откажат, когато плавателният съд засяда в ледовете. За тяхно благополучие, съумяват да се спасят.

Причината за сложното намиране на „ Ендюрънс “ е, че морето там е покрито с пълен лед. Достигането на местоположението, където той е потопен, е задоволително мъчно предизвикателство, а настрана и самото търсене. Метеорологичните условия обаче са били допустимо най-хубавите поради по-малкото разпространяване на арктически лед.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР