Копърът е много популярна подправка в нашата страна. Не минава нито

...
Копърът е много популярна подправка в нашата страна.
Не минава нито
Коментари Харесай

С тази билка лесно ще върнете кръвното в норма – изпитан трик, който върши отлична работа

Копърът е доста известна фалшификация в нашата страна.
Не минава нито една пролет, лято или есен без таратор на трапезата, добре подлучен и овкусен с копър. Да не забравяме и за задушените пресни картофки, отново с чесън и копър.
Но с изключение на своите неоспорими качества в областта на кулинарията това растение има и доста скъпи свойства, които поддържат нашето здраве.
С лечебна цел се употребяват листенцата,
стъбълцата и корените на копъра. В това растение се съдържат витамините С, Р, В1, В2, каротин, минерални субстанции – желязо, фосфор, калций, калий.

Надпочвената част от копъра съдържа също протеини, захари, флавоноиди, фитонциди. Установено е, че настойка от стъбълцата и листенцата на копър намалява кръвното налягане, уголемява кръвоносните съдове, разхлабва стомашно-чревния тракт и работи като диуретично средство. В здравната процедура се предлага настойка при хипертонична болест от 1-ва и 2-ра степен.
Ефектът се реализира при потреблението ѝ дружно с натриев бромид.
Копърът има спазмолитично деяние и е потребен при исхемична болест на сърцето. В националната медицина копърът се ползва като диуретично средство, при камъни в бъбреците. Широко се употребява като отхрачващо средство, което усъвършенства храносмилането.

Прясната зелена част от копъра под формата на салата се употребява за лекуване на астма. Корените на копъра под формата на прашец, настойка или запарка се ползват при стомашно-чревни разстройства, болести на черния дроб и пътищата, които извеждат сока от жлъчката от организма.
Освен това коренът от копър се ползва за усилване на млечната секреция при кърмачките, при бодърствуване, възпалителни болести на горните дихателни пътища.
Отвара от копър се употребява при колики при бебетата и при метеоризъм при възрастни. Външно копърът се употребява под формата на компреси при очни болести и гнойни рани по кожата. От него се получава етерично масло, което има антисептично деяние.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР