Концлагерът в Белене е на път да се превърне в

...
Концлагерът в Белене е на път да се превърне в
Коментари Харесай

Туристи в лагера „Белене“: Защо хиляди българи и чужденци посещават остров Персин?


Концлагерът в Белене е на път да се трансформира в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав.

Родена през 1928 година, едвам на 18 години Цветана се увлича по концепциите на анархизма. „ Спомням си, тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на дамата, за свободната обич. Аз тъй като питах майка си какво значи анархизъм и тя вика „ Това са хората, които всяка власт ги гони “, спомня си Цветана Джерманова.



През 1948 година е задържана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„ Вечерно време ми е било най-тежко, тъй като усещах по какъв начин затихва деня и си мислех за майка ми, за брачна половинка ми, изобщо за бъдещето ми “, споделя дамата.

С болежка си спомня за четирите прекарани месеца там, само че не се пробва да ги не помни. Казва, че нейната задача е да споделя за тях поради едно заричане, обещано на останалите пандизчии в Белене.



„ Тогава ми споделяха „ Ние сме възрастни и несъмнено няма да доживеем да забележим това, само че ти си най-младата и в случай че останеш жива, би трябвало да напишеш на света да знае за тия ужаси, които преживяхме, с цел да може по-нататък човечеството да не бъде полагано на такава свирепост “, споделя Цветана.

Днес концепцията концлагера в Белене да се трансформира в туристическа атракция ѝ дава вяра, че претърпяното в никакъв случай няма да бъде забравено.

През 2011 година приключва своя роман в книгата „ Спомени от лагерите “.

Според екскурзовода Недялка Тончева хората сами поискали да посещават Белене, с цел да почетат почтените жертви. „ Нямаме точни данни тъкмо какъв брой са те, тъй като всичката документи е унищожена “, споделя тя.

Кметът на Белене Милен Дулев разяснява за bTV, че има проект за възобновяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. „ Все по-млади хора се ангажират с предишното “, споделя той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР