Концесионерът Veolia предлага 634 млн. лв. инвестиции до 2034 г.

...
Концесионерът Veolia предлага 634 млн. лв. инвестиции до 2034 г.
Коментари Харесай

Концесията на ВиК мрежата на София ще бъде удължена с 8 години

Концесионерът Veolia предлага 634 млн. лева вложения до 2034 година Целта е загубите на вода да бъдат понижени под 30%, а през 2025 година компанията да е на 100% енергийно неутрална Удължаването на договорът ще се гласоподава този четвъртък от Столичния общински съвет
Френската компания Veolia, която има " Софийска вода ", желае договорът й за концесия на ВиК мрежата на София да бъде продължен с 8 години и 4 месеца, т.е. до 2034 година Това заяви на специфична конференция Франсоа Деберг, районен шеф на Veolia за България и Гърция.

Компанията предлага да влага 634 млн. лева и да понижи загубите на вода по мрежата до под 30%, както и да стане енергийно неутрална до 2025 година

Френската компания е мажоритарен акционер в компанията концесионер и оператор на мрежата " Софийска вода ", а Столична община държи 22.9% в сдружението. Концесионният контракт е от края на 1999 година и е за 25 години, като изтича на 6 октомври 2025 година Това значи или общината да си върне ръководството на мрежата, или да провежда нов конкурс за избор на концесионер или сегашният контракт да бъде продължен.
Реклама
Въпросът е и политически. В края на 2019 година кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че концесията не трябва да бъде удължавана след 2025 година От това обаче не последва списък на активи от страна на общината, а беше образувана работна група с представители на всички политически сили в общинския съвет, която да контракти изискванията за продължение на концесията. Въпреки че на днешната конференция в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица, на която концесионерът съобщи желанията си, нямаше представител на миноритарния акционер, отчетът на общинските съветници за удължение е входиран за гласоподаване на сесията този четвъртък.
Какво ще гласоподава общината
Това ще е четвъртото в допълнение съглашение по контракта, като сега е в действие третото от март 2018 година Формално претекстът за удължаването на концесията стъпва на настояването да се възвърне икономическия баланс на концесията, който сега е нарушен.

" Софийска вода " е подала бизнес проект в общината за интервала 2022 - 2026 година, който планува избрани вложения. Първият вид за възобновяване на стопански баланс е да се понижат финансовите вложения и да се увеличи фрапантно цената на ВиК услугите. Вторият - да се удължи периода на концесията с оптимално вероятните 8 години и 4 месеца при опазване на съотношението доходи от услуги и вложения и спомагателни финансови разноски за канализационна мрежа.

Отделно от отчета излиза наяве, че разноските за подготовка на тръжна процедура и избор на нов концесионер могат да бъдат огромно предизвикателство пред общинския бюджет предвид на актуалните инфлационни процеси и неустановеност на интернационалните пазари.
Реклама
Изпълнителният шеф на " Софийска вода " Васил Тренев уточни две от изискванията на общинските съветници, сложени по време на работните срещи, на които са се съгласили. Това са възбрана за разпределение на дял, в случай че " Софийска вода " извърши по-малко от 85% от капиталовата стратегия за годината. И понижаване на нормата на възвръщаемост на личния капитал, записана в контракта с общината - от 17% на 13% от 2022 година нататък (показател, който се употребява при установяване на среднопретеглената цена на капитала, която от своя страна се ползва от Комисията за енергийно и водно контролиране при установяване на цените), като в отчета на общинските съветници се показва, че тази норма на възвръщаемост на личния капитал е допустимо най-ниската с оглед плануванаъа капиталова стратегия до 2034 година

Отделно с удължаването на концесията Veolia няма да има искания за цялостно възобновяване на стопански баланс.

Това, което ще се случи с цената на ВиК услугите за интервала до 2026 година пък е последователно увеличение от 11%, или приблизително с по 2.3% на година. Което съгласно отчета на общинските съветници е неколкократно по-ниско спрямо плануваното нарастване на цените от другите огромни и междинни ВиК оператори.
Какво ще направи Veolia до 2034 година
По отношение на актуализацията на капиталовата стратегия при удължаването на периода на концесията " Софийска вода " предлага да влага 634 млн. лева във ВиК мрежата на града, като в композиция с тези от 2010 година сумата става 1.15 милиарда лева От 2021 година те ще бъдат приблизително по 53 млн. лева годишно, като от тях по 11 млн. лева ще отиват за канализация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР