Концертът, с който снощи беше открит Европейският музикален фестивал Варна

...
Концертът, с който снощи беше открит Европейският музикален фестивал Варна
Коментари Харесай

Неповторим старт на Европейския музикален фестивал във Варна

Концертът, с който нощес беше открит Европейският музикален фестивал Варна 2019, стана новият епизод от една 14-годишна любовна история сред четирима съветски музиканти, живеещи в Германия - Кирил Кравцов, Михаил Дегтярьов, Кирил Тимофеев и Сергей Драбкин, и варненската аудитория. Началният епизод беше стъписваща изненада и обич от пръв взор – в действителност Варна беше измежду градовете на остарелия континент, които откриха харизмата на чело квартет " Растрели “, вторият епизод пристигна със стабилен багаж от музикантска популярност през 2014 година А в този момент за третия епизод челистите дойдоха с самопризнание от над 1000 концерта на четири континента и справедливо звездно самочувствие.

На поканата на шефа на Европейския музикален фестивал Мария Кондова водачът на квартета Кира Кравцов отговори с най-новата стратегия на квартета – " От Брамс до Бийтълс “ и това към този момент беше заричане за предизвикателно естетско прекарване.

Магията стартира да се случва още в мига, в който Кира Кравцов взе микрофона и стартира да си приказва с публиката на съветски и концертът бурно набра темп. Още в края на първата част концертът имаше собствен прочувствен пик – с немислимо виртуозните аранжименти на съветски национални песни, неоспорим бисер измежду които беше " Коробейники “. А " Бийтълс “ програмата още не беше почнала. Тя се изля като прииждащи талази от познати мелодии от безконечните шлагери на Ливърпулската четворка в ту изящни, ту мощни, ту джаз аранжименти – заслуга на Серегей Драбкин. Когато силата към този момент не можеше да бъде удържана, и музиканти, и аудитория станаха на крайници и запяха дружно " Хей, Джуд “ в прилив на тази реципрочност, която Кира Кравцов назова от сцената: " Това, което се случва сред нас в този момент, е музика от сърце към сърце “. За страдание изтощителната стратегия не остави опция за бисове, само че пък феновете обсадиха квартета за подписи, а младите виолончелисти от НУИ " Добри Христов “ се снимаха за спомен със своите обичани майстори.

Специален миг в концерта бяха шест рядко слушани у нас Унгарски танца на Брамс, които хвърлиха мост към идващия огромен концерт от фестивала – гастролът на един от кумирите на концертиращите цигулари по света – унгарската легенда Роби Лакатош. Защото претекстовете за тези танци Брамс заимства от прадядото на Лакатош отпреди седем генерации – великия маджарски цигулар Янош Бихари. А челистите от " Растрели “ преди концерта се снимаха за спомен до плаката на Роби Лакатош, щастливи, че са в една фестивална стратегия с огромния маджарин, прославен с бързите си пръсти и тотално наличие и в класиката, и в джаза, и в чардаша.

Концертът на Роби Лакатош е на 22 април още веднъж в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Билетите са на цени от 30 до 80 лева Могат да се купят от Касата на ФКЦ и онлайн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР