Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да дойде

...
Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да дойде
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: ВМРО-ДПМНЕ проваля европейската концепция на Северна Македония


Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да пристигна на власт, а по-късно да мисли с кого да получи болшинство от 2/3 в Народното събрание за гласоподаване на измененията в конституцията, сподели президентът Стево Пендаровски в изявление за телевизия „ Сител “.

Според Пендаровски с гласуването „ срещу ” още на приемането на дневния ред на вчерашното парламентарно съвещание, което имаше единствена точка – за приемане на предлагането за гласоподаване на промени в конституцията, опозицията в действителност демонстрира, че европейската идея в страната се е провалила.

Мисля, че това даже е срамно да се каже от която и да било политическа конструкция. Какво оферират те (ВМРО-ДПМНЕ) вместо това, което се провали? Каква е алтернативата, която опозицията предлага? Ако европейската идея за страната пропада, запитвам дали се връщаме на остарелия спор от 1991-1992 година накъде отиваме, на Запад или Изток? Кой е Изтокът? “, попита риторично Пендаровски.

„ Продължавам да настоявам, че това, което имаме на масата и което опозицията излишно назовава „ български диктат ”, а в действителност е френско предложение и европейска преговорна рамка е най-хубавото за страната. Несериозно е концепцията да бъде „ да дойдем на власт, пък ще мислим по какъв начин да достигнем до болшинство в Народното събрание “. Това не е политическа идея. Какви бяха първичните български претенции – език, еднаквост, история, окупатори, администратори… Какво имаме през днешния ден – около 7 елементи от нации, вписани в конституцията, прибавяме още 6 и от това ще пропадне Македония? На дневен ред беше дали да влязат българите в конституцията. Срещу това гласоподава опозицията ”, съобщи Пендаровски.

На въпрос за „ споменаването на други въпроси в преговорната рамка – протоколът и Договорът за добросъседство ”, което е противоречиво за опозицията, както и думите на българския президент Радев, че смяната в конституцията на страната не е последната, а първата стъпка на Северна Македония, Пендаровски отговори, че не го интересува какво ще кажат Радев, Каракачанов или „ фашистът евродепутат, който снимаше спотове, в които споделя, че Македония е втора българска страна ” (Ангел Джамбазки, б.р.), тъй като Северна Македония договаря с Европейския съюз и въпросът е дали страната ще реализира промени в конституцията.

Пендаровски уточни, че съгласно него измененията в главния закон на Северна Македония е трябвало да бъдат гласувани още през есента на предходната година, с цел да може страната да стартира да взема решение своите проблеми.

Той сподели, че не би желал да има вяра, че Албания ще бъде отделена от Северна Македония в преговорния развой, макар че официално и юридически такава опция съществува.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР