Контингент от военни служители тихомълком настоява Пентагонът да одобри изпращането

...
Контингент от военни служители тихомълком настоява Пентагонът да одобри изпращането
Коментари Харесай

Политико: Група американски военни тайно лобира за предаването на изтребители на Украйна

Контингент от военни чиновници тихомълком упорства Пентагонът да утвърди изпращането на изтребители F-16 в Украйна, с цел да помогне на страната да се отбрани от съветски ракетни офанзиви и набези с дронове, съгласно трима души, осведомени с разискванията. Украйна държи американските F-16 в листата си с стремежи за въоръжаване след съветската инвазия предходната година. Но Вашингтон и Киев считат, че артилерията, бронетехниката и наземните системи за противовъздушна защита са по-належащи, защото Украйна се стреми да отбрани гражданската инфраструктура и да си върне териториите, окупирани от съветските сили.

Тъй като Украйна се приготвя да стартира нова атака за отвоюване на територии напролет, акцията в Министерството на защитата за изтребители набира скорост, съгласно чиновник на Министерството на защитата и двама други души, участващи в полемиките. Тези хора, както и други, интервюирани от „ Политико “ за този материал, помолиха да не бъдат назовавани. Подтикнати частично от бързото утвърждение на танкове и системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", в Киев се възобновява оптимизмът, че идващият път може да се появят американски изтребители.  " Не мисля, че се противопоставяме ", сподели почитан чиновник на Министерството на защитата за F-16, говорейки при изискване на анонимност. Лицето акцентира, че не е взето дефинитивно решение. Въпреки това Украйна към момента не е декларирала, че изтребителите са неин главен приоритет, акцентира служителят. Той отбелязва, че Пентагонът е концентриран върху изпращането на Киев на качествата, от които се нуждае за непосредствената битка.

Но изтребителите може би скоро ще се реалокират преди всичко. През последните дни Киев възобнови настояването си за съвременни изтребители. Високопоставен консултант на министъра на защитата на страната съобщи пред медиите, че формалните лица ще упорстват за самолети от Съединени американски щати и европейските страни. Високопоставен украински чиновник съобщи, че Украйна и западните ѝ съдружници водят " ускорени " договаряния за вероятно изпращане както на ракети с отдалечен обхват, по този начин и на изтребители. Един от съветниците на украинското държавно управление съобщи, че тематиката е била повдигната пред Вашингтон, само че към момента не е обсъждано " нищо прекомерно съществено ". Друго лице, осведомено с диалозите сред Вашингтон и Киев, съобщи, че може да отнеме " седмици ", с цел да вземат Съединени американски щати решение за доставките на личните си изтребители и да одобрят реекспорта на F-16 от други страни.

" Ако ги получим, преимуществата на бойното поле ще бъдат просто големи.... Не става въпрос единствено за F-16: самолети от четвърто потомство, това е, което желаеме ", съобщи пред Ройтерс Юрий Сак, който поучава министъра на защитата Олексий Резников. Говорител на Белия дом отхвърли коментар, само че уточни забележките на заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер. Той съобщи, че Съединени американски щати ще разискват изтребителите " доста деликатно " с Киев и неговите съдружници.  " Не сме изключвали или изключвали никакви съответни системи ", сподели Финер в четвъртък по MSNBC.  " Нямаме какво да обявим във връзка с F-16 ", съобщи представител на Министерството на защитата.  " Както постоянно, ние ще продължим да се консултираме в тясно съдействие с украинците и нашите интернационалните съдружници и сътрудници по отношение на потребностите на Украйна от помощ за сигурността, с цел да могат те да защитят страната си. “

Украйна желае съвременни изтребители - F-16 или F-15 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, или техните европейски еквиваленти - немските „ Торнадо “ или шведските „ Грипен “ - с цел да размени флота си от изтребители от руската ера. Десетки от по-модерните самолети ще бъдат разполагаем през идната година, когато страни като Финландия, Германия и Нидерландия преминат на американски изтребители F-35. Въпреки възрастта на украинските самолети, интегрираната противовъздушна защита на Киев не разреши на Русия да господства в небето му след нашествието на 24 февруари. Но в този момент формалните лица са обезпокоени, че Украйна няма задоволително ракети, с цел да отбрани небето си. След като арсеналът ѝ се изчерпи, модерните съветски изтребители ще могат да се придвижат и Киев " няма да може да се конкурира ", съобщи чиновник на Министерството на защитата, участващ в полемиките.

Модерните изтребители биха могли да бъдат едно от решенията на този проблем, твърди група военни чиновници в Пентагона и на други места. F-16 носят ракети " въздух-въздух ", които могат да смъкват идващи ракети и безпилотни самолети. И за разлика от " Пейтриътс " и NASAM, които Западът изпраща сега, изтребителите могат бързо да се придвижват в даден регион, с цел да пазят разнообразни цели.

" Ако те получат [F-16] „ Vipers “ и имат дейни ракети въздух-въздух с радара, който F-16 има сега, с някаква електронна отбрана, в този момент играта е равностойна ", сподели служителят на МО. Дори в случай че Съединени американски щати решат да не изпратят F-16 на Военновъздушни сили, други западни страни разполагат с изтребители американско произвеждане, които биха могли да доставят. Например холандският министър на външните работи Вопке Хукстра съобщи пред холандския парламент предходната седмица, че кабинетът му ще прегледа опцията за доставка на F-16, в случай че Киев изиска такива. Но Съединени американски щати би трябвало да одобрят прехвърлянето.

Високопоставени чиновници на Пентагона признават, че Украйна се нуждае от нови изтребители в дълготраен проект. Но към този момент някои настояват, че Украйна има по-голяма потребност от по-традиционни средства за противовъздушна защита, като да вземем за пример „ Пейтриът “ и NASAM, които Съединени американски щати и други страни доставят, защото идването на самолетите може да отнеме месеци. Изпращането на F-16 на Украйна " не взема решение казуса с крилатите ракети или безпилотните самолети сега ", сподели висшият чиновник на МО.

Голям напън за образование

Според други потребността от изтребители е по-спешна. Украйна е определила лист с до 50 водачи, които са подготвени още в този момент да стартират образование за F-16, съгласно чиновник на Министерството на защитата и украински чиновник, както и съгласно трима други хора, осведомени с полемиките. Тези опитни водачи приказват британски и имат хиляди бойни задачи зад тила си и могат да бъдат подготвени единствено за три месеца, споделят хората.

Много от тях към този момент са се обучавали с американските военни по време на огромни учения преди нашествието. През 2011 година и 2018 година американци и украинци участваха във военни учения в небето над Украйна. През 2011 година американците докараха своите F-16 и научиха украинските водачи, в техните МиГ-29 и Су-27, по какъв начин да пазят стадион в подготовка за Европейското състезание по футбол през 2012 година

След като Русия нелегално анексира Крим през 2014 година, Съединени американски щати и Украйна организираха второ взаимно обучение през 2018 година, целящо да научи украинските водачи на тактики за отбрана на родината и надзор на небето. Американските водачи използваха своите F-15, с цел да възпроизведат тактиката на съветските изтребители. Според украинския чиновник и един от осведомените, Украйна упорства Съединени американски щати да стартират да образоват водачите си на изтребители F-16 в този момент, преди президентът Джо Байдън да утвърди доставката на самолетите. Но Пентагонът няма вкус към това предложение, настояват американски чиновници. Една от другите възможности, които се разискват на по-ниски равнища, е да се стартира образование на украинските водачи за начална тактичност на изтребителите с образователни самолети. Украйна също по този начин обмисля да подписа контракт с частни компании в Съединени американски щати, които да стартират да образоват водачи, съгласно един от осведомените с въпроса. Вероятно образованието на американските военни няма да стартира без президентско решение за доставка на американски изтребители. Едно от опасенията на администрацията на Байдън от самото начало е, че изпращането на съвременни оръжия може да бъде възприето от Русия като ескалация, която да подтикне Владимир Путин да употребява нуклеарно оръжие.

Официални лица обаче акцентират, че F-16 е основан за първи път през 80-те години на предишния век и Военновъздушни сили към този момент извеждат от употреба част от флота. Според тях изпращането на Украйна на американските стелт изтребители F-22 или F-35 би се смятало за ескалация, а изпращането на F-16 - не.  " Нека си признаем, че нуклеарна война няма да се случи поради F-16 ", сподели чиновник на Министерството на защитата. Един европейски чиновник се съгласи, като съобщи, че F-16 " не могат да се смятат за ескалация ".  " Това е просто част от инструментариума на стандартните оръжия ", сподели лицето. И въпреки всичко F-16 са комплицирани системи, които също по този начин изискват голяма инфраструктура и висококвалифицирани техници за употреба и поддръжка. Обучението на украинските техници евентуално ще отнеме повече време, в сравнение с образованието на водачите.

Подкрепа на законодателите

Предоставянето на F-16 евентуално ще получи известна поддръжка от Капитолия, където както демократи, по този начин и републиканци укоряват администрацията, че не работи задоволително бързо. Изпращането на създадени в Русия изтребители МиГ на Украйна посредством източноевропейските страни, които към момента летят с тях, получи двупартийна поддръжка, макар че в последна сметка до замяна на оръжия по този начин и не се стигна. Републиканецът Майк Куигли, който е съпредседател на Украинската група в Конгреса, съобщи, че " не е срещу " даването на F-16 на Киев, само че като цяло поддържа даването на Украйна на " всичко, което работи ".

" Не можеш да водиш война на половина. Путин не го прави. Трябва да се срещнете с Путин ризница за ризница, оръжие за оръжие, тъй като към този момент има извънреден минус във връзка с броя на войските ", сподели Куигли. " Каквото работи, от каквото имат потребност, изпратете им го. “  " Моето обръщение, когато за първи път започнах да приказвам за това, е, че това, което в миналото е било недостатък, в този момент е табиет ", сподели той. " Всичко, което в миналото сме предложили, е било обсъждано като ескалация. " Но водещият демократ в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, републиканецът Адам Смит, сложи под подозрение нуждата от изпращане на F-16 в спора, където изтребителите не са се оказали основни.

" Не съм срещу това ", сподели Смит. " Просто това не е преди всичко в листата с цели на никого, който е фокусиран върху това от какви [оръжия] в действителност се нуждае борбата сега. "  Той означи, че F-16, сходно на обсъжданите предходната година по-стари изтребители МиГ, ще бъдат уязвими за съветската противовъздушна защита и изтребителите от пето потомство. Вместо това Смит акцентира нуждата от доставка на муниции за батареи за противовъздушна защита, ракети с по-дълъг обхват, танкове и бронирани машини.  " Това, върху което в действителност би трябвало да се съсредоточим, е противовъздушната защита, номер едно ", сподели той. " И номер две - артилерия. " /БГНЕС

----------------------------------

Лара Селигман, Ерин Банко, Конър О`Брайън, Пол Маклиъри и Лий Хъдсън за „ Политико “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР