Консумирането на изкуствени подсладители би могло да увеличи риска от

...
Консумирането на изкуствени подсладители би могло да увеличи риска от
Коментари Харесай

Противоречиво изследване свързва отново изкуствените подсладители с рака

Консумирането на изкуствени подсладители би могло да усили риска от развиването на рак. Това демонстрира ново огромно проучване, оповестено във вторник. Изследователите, които вземат участие в него обаче, акцентират, че не съществуват задоволително доказателства, които да потвърдят, че актуалният здравен съвет се нуждае от смяна.

Всеки ден милиони души употребяват подсладители в артикули като диетични газирани питиета най-много в желанието си да избегнат натрупването на непотребни килограми в резултат на захарта. Колко здравословни са обаче тези заместители? Открай време този въпрос е обект на спорни диспути.

За да оценят в каква степен изкуствените подсладители ускоряват риска от рак, откриватели проучват данните на над 100 000 души от Франция и по-конкретно - обявената от тях информация във връзка с диета, метод на живот и здравна история в интервала 2009 – 2021 година по отношение на проучване, наречено NutriNet-Sante.

Впоследствие експертите съпоставят потреблението на подсладителите със степента на развиването на рак, като в това време регистрират и други променливи, в това число пушене, неприятна диета, възраст и физическа интензивност.

Рискът от развиването на рак при участници, които одобряват най-големи количества подсладители (над средното), са изложени на 13 % по-висок риск от рак спрямо тези, които не употребяват сходни неща, споделя Матилд Тувие, проучвателен шеф във френския институт INSERM и началник на проучването, оповестено в.

Според учените най-голям риск от рак се следи при подсладителите аспартам и ацесулфам калий.

От общо 103 000 участници 79 % са дами и 37 % употребяват изкуствени подсладители.

Изследването открива, че „ се следи по-висок риск при развиването на рак на гърдата и ракови болести, свързани със затлъстяването “.

Тувие споделя, че „ не можем да изключим изцяло пристрастия, свързани с метода на живот на хората, консумиращи изкуствените подсладители “. Според нея са нужни спомагателни проучвания, които да потвърдят тези резултати.

Според Националния раков институт на Съединени американски щати и Раковия институт във Англия подсладителите не провокират рак. Те са позволени за приложимост и от Европейския орган за сигурност на храните.

“Не е доказателство “

„ Връзката сред потреблението на неестествен подсладител и риска от развиването на рак е спорна и датира още от 70-те години на предишния век, когато [подсладителят] цикламат е неразрешен, защото е обвързван с развиването на рак на пикочния мехур при плъхове – въпреки че до момента това към момента не е потвърдено, че важи и за хората “, споделя Джеймс Браун, биомедицински академик от Университета Астън във Англия.

Браун, който не е взел участие в новото проучване, споделя пред AFP, че то е „ относително добре замислено “ и разполага с „ впечатляваща “ извадка. Той обаче прибавя, че не има вяра, че то „ към момента не дава задоволително мощни доказателства “, които да накарат английската Национална здравна работа „ да промени съвета си “.

Според Майкъл Джоунс от Института за ракови проучвания в Лондон е на мнение, че връзката, за която се оповестява в проучването, наподобява, не е причинно-следствена “ и „ не е доказателство, че изкуствените подсладители провокират рак “.

Според него откритията подсказват, че „ рискът от рак може да се усилва при вида човек, който употребява неестествен подсладител, а не поради самия подсладител “.

Браун споделя също по този начин, че не всички подсладители са едни и същи и че някои (например стевията) са потребни за здравето.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР