Консуматорството е един от най-широко разпространените начини, по които хората

...
Консуматорството е един от най-широко разпространените начини, по които хората
Коментари Харесай

Любопитни неща за консуматорството, някои от които доста притеснителни

Консуматорството е един от най-широко публикуваните способи, по които хората удовлетворяват своите потребности и стремежи. То се отнася до пазаруването на разнообразни артикули и услуги , като хранителни артикули, облекла, електроника, транспортни средства, домашен уреди и други. В днешно време консуматорството е обвързвано с огромно многообразие от артикули, което прави тази активност неразделна част от всекидневието на хората.

Този феномен, несъмнено, има и доста позитивни аспекти, защото това е методът, по който хората се запасяват със артикули и услуги, нужни за тяхното всекидневно оцеляване . То дава благоприятни условия за работа и облага за доста хора , като също по този начин способства за икономическия напредък на страната . Все пак то може да има и негативни резултати върху околната среда и обществото като цяло, на които е значимо да обърнем особено внимание.

Един от най-големите проблеми на консуматорството е огромният размер на отпадъците , които се генерират, в резултат на пазаруването на артикули и услуги. Мнозина си обезпечават неща, които не са им нужни или които няма да употребяват , което способства за остатък на потреблението и загуба на запаси. Освен това производството на артикули и услуги може да докара до замърсяване на околната среда и потребление на невъзобновяеми енергийни източници.

Chemicals and waste are present in almost every sector of society, and their proper management is critical for protecting human and environmental health.

Discover what UNEP is doing to minimize the harmful effects of chemicals and pollution.
— UN Environment Programme (@UNEP)
Възможно е консуматорството да подтиква и проблемите с световната резистентност и екологичната рецесия. Много артикули, които се създават и продават в магазините, съдържат нездравословни химикали и отрови , които могат да доведат до замърсяване на околната среда и вреди за здравето на хората. Освен това консуматорството може бъде провинен за появяването и развиването на неравенството и употребата на служащите.

В избрани региони на планетата потреблението е в действителност огромно. Смята се, че до 2050 година в света ще има към 9,6 милиарда души . Това значи, че  ще са нужни още планети като Земята, с цел да обезпечат настоящето ползване . С други думи, в случай че продължим с това движение, самата планета ще стане нежизнеспособна.

Всяка година се създават 100 милиарда облекла.  В момента човек има приблизително 60% повече тоалети, в сравнение с преди 15 години. „ Бързата мода “ наложи наклонността да се употребяват и изхвърлят доста бързо.  Ако хората пазят облеклата си една година, излъчванията на въглероден диоксид ще намалеят с 24%.

By 2050, there could be more plastic than fish in the ocean.

All of us can take action to:
— UN Environment Programme (@UNEP)
В умозаключение, консуматорството е неотменна част от актуалното общество, само че в това време съставлява огромен проблем. То включва огромния размер на отпадъците, обществените последствия, проблемите с устойчивостта и екологичната рецесия, неравенството и употребата на служащите.

Важно е да се обръща внимание на тези проблеми и да се намират решения, с цел да се понижи негативният им резултат върху околната среда, обществото и културата. Като потребители можем да създадем осведомен избор, когато купуваме артикули и услуги и да подкрепим компании, които са виновни и поемат ангажимент за стабилно и етично бизнес държание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР