Консултациите за предстоящия вот на президента Румен Радев с парламентарно

...
Консултациите за предстоящия вот на президента Румен Радев с парламентарно
Коментари Харесай

Сидеров поиска от президента изчистване на „мъртвите души“ от избирателните списъци

Консултациите за идния избор на президента Румен Радев с парламентарно показаните партии приключиха с „ Атака “. Лидерът на партията Волен Сидеров съобщи, че най-съществено е да се изчистят изборните описи от „ мъртвите души “.

Той показа статистика на Национален статистически институт, съгласно която българите с право на глас (над 20 г.) са 5 636 247 души.

„ В същото време от ЦИК споделят, че има 6 221 729. Разликата 585 482 гласа. Тоест, излиза, че ЦИК показва близо 600 хиляди гласа повече от действително съществуващите. Какво вършим?!? Какъв е смисълът да приказваме за дата на изборите, общи правила, в случай че имаме това разминаване в числата “, попита Сидеров.



Лидерът на „ Атака “ прикани президентът да стане поръчител за честността на изборите, като се направи одит на „ Информационно обслужване “. „ Никой не знае там по какъв начин се назначават хората, какъв програмен продукт се употребява за обработката на резултатите от изборите. В последна сметка: „ Не е значимо кой организира изборите, а кой брои “, добави той.

Сидеров съобщи, че след преразглеждане на изборните описи и проверка на „ Информационно обслужване “ може да се приказва за съответна дата за вота.

Радев отговори, че въпросът с „ мъртвите души “ е показан пред ГРАО и Национален статистически институт. Той изясни, че е получил увещание, че проверка може да се направи след предписание от изпълнителната власт, само че процесът е извънредно обемен и сложен.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Парламентът би трябвало да извършва доста по-агресивно своите пълномощия по контрола върху изпълнителната власт, а не противоположното. Затова стигаме до такива обстановки. Преди няколко дни поканих шефа на ГРАО, само че нещата не престават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос би трябвало да се реши “, сподели Радев.

По отношение на „ Информационно обслужване “ президентът разяснява корекция в закона от ноември, съгласно която пълномощията са делегирани ЦИК да предава за обработка резултатите от протоколите непосредствено на софтуерната компания с държавно присъединяване.

„ Аз постанових несъгласие, тъй като това значи пожизнен монопол. Естествено, то беше отхвърлено. С подобен метод към законовите промени, от ден на ден „ Информационно обслужване “ се трансформира в черна кутия. Защото, в случай че всяка година ЦИК разпорежда социална поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има действителна информация какво е функционалното задание “, разяснява президентът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР