Консултантската група Institutional Shareholder Services (ISS) призова инвеститори да гласуват

...
Консултантската група Institutional Shareholder Services (ISS) призова инвеститори да гласуват
Коментари Харесай

Шефът на Apple подложен на натиск заради пакет за възнаграждение от близо 100 млн. долара

Консултантската група Institutional Shareholder Services (ISS) прикани вложители да гласоподават срещу пакет за заплащане от 99 млн. $, присъден предходната година на основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук, съобщи Би Би Си.

ISS съобщи, че има „ съществени терзания “ по отношение на размера на възнаграждението, имайки поради обстоятелството, че пакетът за миналата година е бил в размер на 14,8 млн. $.

Кук, чието благосъстояние се прави оценка на повече от 1,5 милиарда $, е получил възнаграждението под формата на акции, заплата и други бонуси.

В писмо до акционерите ISS показва, че за половината от този пакет „ липсват критерии за достижения “.

61-годишният Кук, който постоянно приказва обществено по тематики за общественото неравноправие и правата на човешка, сподели през 2015 година, че ще раздаде цялото си положение, преди да почине.

Според ISS заплащането, което е получил Кук, е 1447 пъти по-голямо от междинната заплата на елементарен чиновник на Apple.

Пакетът му включва 630 600 $ разноски за персонална защита и 712 500 $ за полети счастен аероплан. ISS сподели, че разноските за сходни
бонуси „ доста надвишават “ тези от миналата година.

От документ, подаден в Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC), излиза наяве, че предходната година Кук е дарил акции на Apple на стойност близо 10 милиарда $ за щедрост.

През януари компанията зад известните устройства  iPhone, iPad и MacBook стана първата в света с пазарна капитализация от над 3 трлн. $. Разпродажбите на софтуерните акции през последните няколко седмици обаче доведоха до спад на оценката на Apple, която по последни данни е към 2,82 трлн. $

Откакто Кук пое водачеството на компанията през 2011 година, възвращаемостта на акционерите е надминала 1000%

Apple би трябвало да организира годишното си заседание на акционерите през първата седмица на март. Гласовете на акционерите обаче нямат правна мощ и работят единствено като съвет. Крайното решение за пакетите за заплащане взима бордът на шефовете на Apple. Миналата година 95% от акционерите поддържаха програмата за обезщетения на изпълнителните шефове на Apple.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР