Конструкторите на роботи дойдоха до идеята - защо да започват

...
Конструкторите на роботи дойдоха до идеята - защо да започват
Коментари Харесай

Японци правят от хлебарките киборги чрез слънчеви панели

Конструкторите на роботи пристигнаха до концепцията - за какво да стартират създаването на робот от нулата, когато може да вземат, да вземем за пример, жива хлебарка, която самата природа е снабдила с подготвени съвършени сетивни органи, и да я заредите с подобаваща електроника. В резултат на това се раждат първите представители на фамилията на насекомите киборги - по-специално скакалецът киборг, който има неповторимо подушване, е в положение дейно да открива експлозиви; водни кончета киборги, които се трансформират в дребни дронове и най-после хлебарки киборги, които могат да станат избавителни помощници в търсене на жертви на естествени бедствия, хванати под руините.

В ранните версии на насекомите киборги като източници на сила се употребяват акумулатори с стеснен запас, които би трябвало да се сменят или презареждат. Изследователи от институтута в Япония, отидоха по-далеч и инсталираха слънчеви панели върху хлебарките-киборги.  Освен литиево-полимерна батерия, електронният комплект включва безжичен правоприемник, както и модул, подложен в специфична " раница ", който ръководи лапите на насекомото. Той от своя страна е обвързван със слънчеви панели под формата на ултратънък филм с дебелина 0,004 мм, ситуиран на гърба на хлебарката. Мощността на слънчевата батерия е 17,2 MW, което обезпечава двучасов живот, който се зарежда още веднъж след половинчасово зареждане на слънце

Насекомите имат доста качества, които са недостъпни за хората, които могат да се употребяват за лични цели: насекомите са дребни, което им разрешава да обхванат през всевъзможни пукнатини, да се движат в извънредно лимитирани пространства и да летят от място на място. В композиция с електрониката техните благоприятни условия се усилват неведнъж. Ръководен от Кенджиро Фукуда, екипът на RIKEN опитва с мадагаскарски хлебарки, които са с дължина почти 6 см. Те прикрепиха безжичния модул за ръководство на краката и литиево-полимерната батерия към горната част на насекомото върху гръдния панер благодарение на особено проектирана раница, която е моделирана по модел на хлебарка. Раницата е 3D отпечатана с разтеглив полимер и се приспособи идеално към извитата повърхнина на хлебарката, позволявайки на твърдото електронно устройство да бъде устойчиво инсталирано на гръдния панер за повече от месец.

" Като се има поради деформацията на гръдния панер и корема по време на придвижване, хибридна електронна система от твърди и гъвкави детайли в гръдния панер и ултрамеки устройства в корема наподобява да е ефективния дизайн за хлебарки-киборги “, споделя Фукуда. „ Освен това, нашата тактика може да бъде приспособена към други инсекти като бръмбари или може би даже към летящи инсекти като цикади в бъдеще “, прибавя японският началник на екипа откриватели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР