Конституцията на България трябва да се промени така, че да

...
Конституцията на България трябва да се промени така, че да
Коментари Харесай

Лютви Местан: Тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена

Конституцията на България би трябвало да се промени по този начин, че да признае национално турско малцинство. Това сподели водачът на партия ДОСТ Лютви Местан.
Като акт на дискриминация той уточни възбраната за пропаганда на майчин език по време на избори. Според политика " ислямизиран българин " или " турскоезичен българин ", както самият той постоянно бил именуван, са обидни квалификации.
" Аз съм мохамеданин, само че преди този момент съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански страни и на всички европейски страни признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отхвърля да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това значи, че тази конституция не е обективна и би трябвало да бъде изменена ", сподели още Местан.
Пред bTV Местан беше безапелационен, че в декларацията са подчертани три значими правилото, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната целокупност на България.
" Осъждаме не просто всяка форма, само че осъждаме даже мисъл и концепция за фракционизъм и автономност, като подчертаваме, че Възродителният развой остана ненаказан. Искаме публично, по закон, в случай че е належащо и по конституционален ред да ни се уреди статута ", сподели още водачът на ДОСТ.
Местан отхвърли подозренията, че зад самодейността на партията му стоят сили отвън България.
На 26 март от ДОСТ излязоха с декларация, с която желаеха България публично да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също по този начин проектите си да проведат подписка с искане за законово признание на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР