Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически

...
Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически
Коментари Харесай

Политолог: Конституцията става жертва на тактически съображения

Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ. Има проект ГЕРБ да остане на власт в идващите няколко месеца – 5-6-7, и този проект минава през привикване или най-малко през опит за привикване на Велико национално заседание, като основна тук е договореността сред партиите. Този прочит на обстановката направи политологът Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики в. Смилов е експерт по относително конституционно право.
Възможно е да имаме сглобяване на някакво болшинство, само че не е ясно зад какво ще застане това болшинство съдържателно, като единствен сплотяващ претекст се явява оставането на власт, счита Даниел Смилов.
„ Планът за смяна на Конституцията, планът, е много посредствен и самите му вносители, огромна част от тях не са съгласни с съществени хрумвания в него - да речем намаляването на депутатите. По-скоро става дума за една отворена оферта към други представители на болшинството в Народното събрание – „ за “ тази концепция: оставането на държавното управление на власт ".
 Проф. Джеров: Действащата конституция в действителност не е настояща Проф. Джеров: Действащата конституция в действителност не е настояща
Действащата Конституция, въпреки и доста добра за времето на изработването ѝ, не е това, което се изисква от актуалното общество. Това...
Единият фактор е съглашението сред партиите в Народното събрание, акцентира Смилов. Политическата уязвимост на сегашния проект на ръководещите Смилов вижда в зависимостта от Движение за права и свободи и това дали от Движение за права и свободи ще кажат, че се интересуват от Велико народно събрание или не.
“Ако Движение за права и свободи каже, че не се интересува от Велико национално заседание, всичко занапред ще лъсне просто като един спектакъл и ще стане напълно мъчно защитимо. Ако пък Движение за права и свободи каже уклончиво нещо за рестарт, това, което ще стане ясно е, че тази скрита коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи продължава да действа, което ще докара още веднъж до ескалация на митинга и готовност на протестните настроения ".
Ако се запазят актуалната повсеместност и поддръжка за митингите, записана от социолозите, това ще усили тяхната политическа тежест, предвижда политологът и подсети, че 60 на 100 от жителите поддържат митингите, което по думите му е голямо болшинство.
Протестиращите по този начин или другояче имат посланичество, те поддържат разнообразни партии, огромна част от поддръжката особено в София е за „ Демократична България “, други застават зад други опозиционни партии, означи Даниел Смилов. „ В този смисъл не е реалистично да се чака всички тези хора да бъдат събрани под една шапка и да търсят един единствен партиен собствен представител ".
 Нинова събира депутати от 7-то Велико национално заседание Нинова събира депутати от 7-то Велико национално заседание
Предложението на ГЕРБ за привикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията са рискови за държавността. Има печални случаи в българската политиче...
„ Управляващите питат с кого да приказват. Всъщност по-важният въпрос е защо да приказват. Защото това са антикорупционни по своята същина митинги “, добави той.
Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, фотоси и шкафчета, а вместо по тематиката на митинга, ръководещите оферират на протестиращите диалози по други тематики като Конституцията - това е рисково, уточни още Даниел Смилов пред БНР.
 
Всичко за дебатите с новата конституция -
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР