Конституцията дава правомощия на правителството да ръководи и осъществява външната

...
Конституцията дава правомощия на правителството да ръководи и осъществява външната
Коментари Харесай

Елена Йончева: Промяната на Конституцията на РСМ е необходима, но не е достатъчно


Конституцията дава пълномощия на държавното управление да управлява и реализира външната политика на България и в този смисъл министър председателят може да изрази позиция на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз идната седмица за събаряне на ветото за Република Северна Македония. Според член 105, когато взе участие в създаването и приемането на актове на Европейския съюз, Министерският съвет осведоми авансово Народното събрание и дава доклад за своите дейности. Въпреки че законът разрешава на премиера да вземе решение, смятам, че тематиката за Северна Македония е извънредно сензитивна и е нужен политически и публичен консенсус. Затова би трябвало да има диспути и гласоподаване в Народното събрание. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред БНР.

Елена Йончева уточни, че за предлагането на Европейски Съюз за преговорната рамка със Северна Македония, което идва от името на страната ръководител на Съвета сега – Франция, се знаят единствено някои аспекти. Не е ясно кой е вносител на текста в Комисията по външна политика на Народното събрание, не е ясно в каква юридическа форма е той, занапред би трябвало да се прегледа от членовете й, а до съвещанието в Брюксел на 23-24 юни остават броени дни.

Българският интерес не е обвързван само с промени в конституцията на Северна Македония, каквито се дават обещание. Скопие би трябвало да извършва Договора за добросъседство от 2017 година, безапелационна беше Елена Йончева. Тя разяснява още, че България изгуби доста време, в което можеше да трансформира българската идея в европейска идея. Натискът не трябваше да е върху София, а върху Скопие, тъй като Северна Македония не извършва контракта с България. Нашите претенции не съумяха да стигнат до Европейската комисия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР