Конституционният съд вече си образува много солидна практика по това

...
Конституционният съд вече си образува много солидна практика по това
Коментари Харесай

16 регулатора с изтекъл мандат, НС трябва да избере близо 80 души

Конституционният съд към този момент си образува доста солидна процедура по това по какъв начин Народното събрание избира регулатори в нарушаване на Конституцията, разяснява пред БНР Теодор Славев, политолог и старши анализатор в Българския институт за правни начинания.
 
" Назначаването и освобождението по идентичен метод въздействат върху този нежен баланс на разделянето сред управляващите, взаимния надзор, които са фундаменти на евроатлантическите полезности. Не може депутатите да свиркат и шефът на НЗОК да подава оставка. Основополагащ принцип, като мандатността, се нарушава, още веднъж решение на Конституционен съд - органи, оставени отвън мандат, ще изкарат втори, а някои ще стартират трети ", уточни той.
 
По думите му политическата неустойчивост неизбежно въздейства. " Как хората биха погледнали на това дали се води ефикасна битка с корупцията в опазването на здравето, като виждат какъв брой податливи на въздействие са тези на доктрина и по Конституция самостоятелни регулатори ", риторично попита Славев.
 
" Парламентът няма механизъм, по който да прави инспекция на претенденти. Те ги вършат на срещи в централи и така нататък, което не е естествената процедура ", счита той.
 
Според него най-малкият сътрудник в обединението - Движение за права и свободи, са най-облагодетелствани, тъй като " с най-малка парламентарна поддръжка получават най-вече ". Той счита, че Движение за права и свободи би трябвало да бъде приобщено. За избора на някои от регулаторите се изисква квалифицирано болшинство от 2/3, като Висш съдебен съвет да вземем за пример, изясни Теодор Славев. По думите му болшинството ще зависи най-много от това какви хора ще избере за Висш съдебен съвет в двата му състава.
 
Той разгласи, че сега има 16 регулатора с изминал мандат. А хората, които би трябвало да бъдат определени, са близо 80. " Ако няма настройка в действителност, че ние ще освободим регулаторите, с цел да може те да действат обикновено, без политически зависимости, без да връщат обратно обещания - в случай че няма такава настройка, каквито и процедури да се измислят, те могат да бъдат заобикаляни и нарушавани ", разяснява Славев.
 
Според изследване на БИПИ, 67,6% от хората поддържат изцяло завишаване на стандартите при избора на управления на самостоятелните регулатори.
 
Хората усещат, че има проблем при избора на регулаторите, а всяко една активност в живота ни зависят от тези регулатори, акцентира Теодор Славев. Затова процедурата за избор на ръководството им би трябвало да е транспарантна и конкурентна, безапелационен е той.
 
От изследването излиза наяве още, че огромна част от хората не са осведомени за конституционните промени.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР