Конституционният съд ще реши дали не е нарушена Конституцията с

...
Конституционният съд ще реши дали не е нарушена Конституцията с
Коментари Харесай

КС ще каже дали онлайн участие на депутати в заседания на парламента е законно

Конституционният съд ще реши дали не е нарушена Конституцията с. Това стана ясно откакто през днешния ден 12-те висши съдии позволиха до разглеждане всъщност искане на 54 депутати от опозицията. Те упорстват за определяне на противоконституционност на решение на Народното събрание от 6 ноември 2020 година. Именно с него бяха признати Правила за присъединяване в пленарните съвещания на Народното събрание на народни представители, сложени под наложителна изолираност или карантина, заради. Това стана с гласовете на ръководещата коалиция, която изпитваше съществени усложнения с обезпечаването на кворума.
Депутатите от опозицията обаче оспориха решението на сътрудниците си. В тяхното искане пред Конституционен съд се твърди, че този акт нарушава непосредствено конститицията, която изисква Народното събрание да открива съвещанията си и да приема своите актове, когато участват повече от половината народни представители. Според вносителите " отдалеченото присъединяване посредством разнообразни софтуерни средства не може съответно да размени категорично постановеното в Конституцията условие за персонално наличие и присъединяване на народните представители в полемиките и гласуването в пленарната зала " . Смисълът на това персонално наличие е да подсигурява най-малко представителност при осъществяване на съвещанието, надлежно вземането на решения от „ най-висшия държавен орган “, пишат още те.
 На 10 декември Конституционен съд ще реши да отвори ли дело по проблема депутати в карантина крепят кворума На 10 декември Конституционен съд ще реши да отвори ли дело по проблема " депутати в карантина крепят кворума "
На 10 декември Конституционният съд ще реши дали да допусне за разглеждане сигналът на Българска социалистическа партия - за карантинираните депутати, които, след п...
Конституционен съд приема за постоянно тяхното искане и дефинира, че ще се произнесе по него всъщност. Като заинтригувани по делото са избрани парламент, президент, държавно управление и Държавна организация " Електронно ръководство ". Конституционен съд кани за мнения и, ” и Институтът за съвременна политика.
Ще бъдат поканени за отзиви и Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева, Янаки Стоилов, Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР