Конституционният съд отхвърли искане на служебния кабинет и на служебния

...
Конституционният съд отхвърли искане на служебния кабинет и на служебния
Коментари Харесай

Конституционният съд поряза опитите на Крум Зарков да ограничи правомощия на прокуратурата

Конституционният съд отхвърли искане на служебния кабинет и на служебния министър на правораздаването Крум Зарков (известен като самообявил се за Държавна сигурност " изтезател на дядовци " ) да разгласи за отчасти противоконституционни разпореждания от Закона за правосъдната власт, свързани с пълномощия на прокуратурата по реда на " надзора за правда ". ешението на съда е признато единомислещо с 10 гласа като съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са подписали със мнение.
 
В профила си в Twitter основният прокурар разяснява решението по този начин:
" Върховенство на закона е съблюдаване на Конституция,българско и европейско законодателство.Решението на Конституционен съд потвърждава,че тезата за политическа целенасоченост,защитавана от министри като Крум Зарков и политици,ни връща във времена на правна неустановеност и липса на демократични полезности ".
 

Върховенство на закона е съблюдаване на Конституция,българско и европейско законодателство.Решението на Конституционен съд потвърждава,че тезата за политическа целенасоченост,защитавана от министри като Крум Зарков и политици,ни връща във времена на правна неустановеност и липса на демократични полезности.
— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) April 25, 2023

 
В края на септември Крум Зарков попита възможно ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда над прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции за спазването на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища.
 
Тогава той изясни, че с настояването за пояснение ще бъде поискано и да се разгласят за отчасти противоконституциони две разпореждания от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), в които са уредени пълномощията на прокурора.
 
 Крум Зарков, Българска социалистическа партия Крум Зарков, Българска социалистическа партия Източник: Zonanews

Зарков изясни, че в атакуваните разпореждания са уредени пълномощия, присъщи на анулирания общ контрол за правда, очакван в конституцията от 1971 година, само че не и в тази след демократичните промени от 1991 година
 
В настояването се заявяваше, че прокуратурата има пълномощие да упражнява контрол единствено върху законосъобразното осъществяване на следствието, върху осъществяването на наказванията и на други насилствени ограничения, както и да подхваща дейности за анулация на незаконосъобразни актове, само че не и на незаконосъобразни дейности.
 
 Иван Гешев Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна дефинира като извънредно рискова опцията съдът да разгласи за противоконституционни наредбите от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които дават пълномощия на прокуратурата да разпорежда на държавните органи инспекции и проверки при данни за противозаконни дейности, както и да ползва ограничения при съществуване на данни, че може да бъде осъществено престъпление. Той изрази увереност, че Конституционният съд няма да анулира текстовете, тъй като " тематиката била от дълго време изяснена ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР