Конституционният съд отхвърли частично искането на главния прокурор Иван Гешев

...
Конституционният съд отхвърли частично искането на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Конституционният съд частично отхвърли иска за неконституционност на закриването на спецправосъдието

Конституционният съд отхвърли отчасти настояването на основния прокурор Иван Гешев за противоконституционност на текстове от Закона за правосъдната власт. Решението е признато единомислещо с 10 гласа. Мотивите на решението ще бъдат оповестени по-късно.

Гешев оспорва текстове, които се отнасят до закриването на профилираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и чиновниците, смяната в подсъдността на наказателните каузи, периодите за влизане на избрани текстове от закона в действие и други.

За противоконституционни съдът одобри само двата текста, които се отнасят до квотата от съдиите, прокурорите и следователите, които да се преназначат в съдилища и прокуратури съответни на закриваните профилирани структури. Текстовете предвиждаха в един съд да се преназначават до една четвърт от спецсъдиите, а в една прокуратура и един следствен отдел - до една трета от спецпрокурорите и спецследователите.

Специализираните съд и прокуратура би трябвало да преустановят работа на 27 юли. Дотогава Висшият правосъден съвет би трябвало да преназначи спецмагистратите от закритите структури.

Според претекстовете на настояването до Конституционен съд на основния прокурор, признатите промени в Закона за правосъдната власт не подсигуряват отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, обаче рефлектират отрицателно върху наказателния развой.

Главният прокурор предизвестява и за заплаха от „ парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства “. Също по този начин показва, че наредбите за прекачване на делата в други органи на правосъдната власт основават условия за застрашаване на правната сигурност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР